Gerardus Magazine 2020-4

2020-4

Achterkant

Vrijheid in coronatijd

Als in deze tijd je klein- of achterkleinkind wordt geboren. Nu in coronatijd. In welke vrijheid wordt het dan geboren? In wiens vrijheid en waartoe zal die vrijheid dan dienen? Zal het een vrijheid zijn van gaan en staan waar je wilt? Van mogen zeggen wat je denkt? Zal het in de geest van vrijheid blijheid zijn? Of zal ze een gelaagde vrijheid zijn, opgebouwd uit verantwoordelijkheid, plichten, grenzen kennen, aandacht voor de mensen om je heen? Welke vrijheid zal er in de lucht hangen? Zal ze stikstofvrij zijn? Natuur-, dier- en aardevriendelijk? Zal vanzelfsprekend de ander van welk ras, kleur, geslacht of geboorte dan ook in gelijkwaardigheid kunnen leven? Zal er vrijheid zijn van gaan en komen? Hoe vrij zal de mens zijn die hoe dan ook beperkingen kent? Wiens rechten zullen verdedigd worden en wiens rechten genegeerd? Zal het nog steeds haasten en stressvol leven zijn of zul je vrij van druk kunnen leven? Zul je als je schoonmaker wordt, pakketbezorger, maaltijdbezorger, straatveger ook hoog geacht worden? Wie zullen er op de podia staan en wie in coulissen? 

 

Welke Geest zal er waaien en kun je wie en waar je ook bent vrij spreken over God als zij jou inspireert en in beweging houdt? Als je nu in coronatijd wordt geboren zul je dan vervolgd worden door een heimwee naar een tijd vóór corona? Of ga je een nieuwe bevrijding voelen en zal er wel een tijd ná corona zijn en waarvan ben je dan bevrijd? 

 

Mijmering tot slot bij het boek ‘In Vrijheid’ met 75 portretten en verhalen. Het laatste verhaal is van een moeder die in mei 2020 haar eerste kind verwacht en zegt blij te zijn dat haar kind in vrijheid zal worden geboren. Het boek werd geschreven vóór het begin van de coronacrisis... 

Marinus van den Berg. Wilt u reageren? E-mail: mjvdb@planet.nl