Gerardus Magazine 2020-5

2020-5

Van de redactie

Coronaproof

Het coronavirus is nog niet bedwongen en er wordt gezegd dat we nog lang zullen moeten leven met beperkende maatregelen. We hebben er nieuwe woorden aan overgehouden, zoals wellicht het langste woord: de anderhalvemetersamenleving. In deze aflevering van het Gerardus Magazine zult u ook zo’n nieuw woord tegenkomen. Ageeth Potma nodigt ons uit om deze zomer ‘coronaproof’ op bedevaart te gaan; en wel aan de hand van een reisgids van onze vaste schrijver Paul Spapens, ‘Heilige plaatsen, zalige plekken’. Een van die zalige plekken beschrijft hij zelf: de kraaienkapel van Gistel in Vlaanderen, waarvan een voorproefje op de voorpagina. Inderdaad waant u zich op een boeiende dagtrip als u zijn verhaal leest! 

 

Vanmiddag hoorde ik op de radio, dat er in deze tijd veel meer boeken worden gelezen dan in ‘normale’ omstandigheden. Vooral voor mensen die nog niet naar buiten durven of mogen, is het lezen van fijne boeken en verhalen een mooie ontsnappingsgelegenheid. Ik hoop dat dat ook voor tijdschriften als dit magazine geldt.

 

In ieder geval hebben we ons best gedaan om u weer op reis te nemen, bijvoorbeeld opnieuw naar het indrukwekkende altaarstuk in de kathedraal van Gent, waarop de mooiste madonna uit de Vlaamse schilderkunst te zien is. We vergeten toch ook de wereldproblemen van deze tijd niet, maar laten mensen aan het woord die positief blijven en opkomen voor slachtoffers van de coronacrisis in de Filippijnen en voor asielzoekers in eigen land. 

 

‘Ten slotte’ vertellen wij u ook hoe we in Wittem proberen voorzichtig en ‘coronaproof’ weer gasten te ontvangen in onze vieringen en bij kleinschalige zomerse activiteiten. U bent van harte welkom, maar weten ons met u verbonden, ook als u wilt of moet besluiten thuis te blijven. 
Wij zijn in ieder geval eind augustus weer bij u thuis met dit blad. En ik eindig zoals ik in deze tijd bijna elke brief of e-mailbericht eindig: blijf gezond!

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur