Gerardus Magazine 2020-5

2020-5

Ten slotte

Berichten

Een zee van licht rond Maria

 

De kopij van deze Gerardus moest al naar de drukker vóór het Feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand (27 juni). Maar nu al weten we dat we in de voorbije weken minimaal 1200 noveenkaarsen rond Maria hebben aangemaakt van mensen die hun vragen en noden haar  toevertrouwen. Maar die ook Klooster Wittem een goed hart toedragen. Dat zien we aan de vele giften van mensen die ruim meer dan de gevraagde vijf euro per kaars betaalden. De actie is nog gaande, maar nu al is die een grote bemoediging. Weliswaar gaat het grote kloostercomplex over in andere handen, maar we gaan als ‘Pelgrimsoord Klooster Wittem’ verder. Al die extra giften beschouwen wij als grote steun en bemoediging, waarvoor wij u hartelijk danken!

 


 

Zomers Zondag Vieren

 

Voor nieuwsgierige toeristen en voor onze regelmatige bezoekers organiseren we elk jaar in juli en augustus verschillende activiteiten op de zondagmiddag. Dit jaar uiteraard onder voorbehoud van de coronamaatregelen!

  • Elke zondagmiddag is er tussen 14.00 en 16.00 uur een inloopconcert in de kloosterkerk. De muziek wordt afgewisseld met bezinnende teksten, gedichten of korte verhalen. Kom binnen, ga zitten (ruim van elkaar!) en blijf vijf minuten, een kwartier of de hele tijd luisteren!
  •  Elke zondagmiddag is er ook een activiteit in de buitenlucht. Welke kant je ook op gaat: de omgeving van Wittem is rijk aan natuur én (religieuze) cultuur. Om 13.30 uur start er een thematische rondwandeling van 8 tot 10 kilometer, begeleid door iemand van Klooster Wittem. Deelname kost € 2,50; kinderen wandelen gratis mee. Rond 16.00 uur bent u weer terug in Wittem en krijgt u nog een leuke attentie mee. Vanwege corona wandelen we in een kleine groep. Opgave vooraf is daarom nodig via de kloosterreceptie: tel. 043 450 1741.

Kijk op www.kloosterwittem voor actuele informatie per zondag: welke muzikanten er optreden tijdens het inloopconcert en waar de wandeling naar toe gaat. 


 

Vieringen in Wittem

 

Als corona geen roet in het eten gooit, gaan in juli de kerkdeuren nog wat verder open voor vieringen! Voor Wittem betekent dat het volgende:

 

In de weekenden zijn de aanvangstijden als vanouds: 
– Zaterdag om 19.00 u. een Kringviering van Woord en Gebed
– Zondag: Eucharistievieringen om 09.00, 11.00 en 18.00 u. 
Deze vieringen zijn vooralsnog in de grote Gerarduskapel. De voorgenomen verbouwing begint pas eind augustus; we kunnen daar voorlopig nog terecht met maximaal 100 mensen. Doorgaans is de viering van 11.00 uur de drukste. We hopen dat kerkgangers bereid zijn om naar een van de andere vieringen te komen. Het is een mooie gelegenheid om bijvoorbeeld kennis te maken met de intieme en sfeervolle Kringviering op zaterdagavond! Naast het maximum van 100 mensen per viering, dienen we ook 1,5 m afstand te bewaren. Gastheren en -vrouwen zullen u daarbij helpen.
Wij bevelen u vooral de kleinschalige doordeweekse vieringen aan: van maandag tot en met vrijdag een ochtendgebed om 08.00 uur (op dinsdag en donderdag ook een eucharistieviering) en om 18.00 uur een vesperviering. Elke woensdag is er om 12.00 uur rozenkransgebed.
Overdag zijn kerk en kapellen open om een kaarsje aan te steken en voor gebed of een stil moment. 

 


 

250 jaar kerkwijding

 

Op dinsdag 16 juni was het precies 250 jaar geleden dat de kloosterkerk van Wittem werd ingezegend.  Die kerk was in die tijd ook slotkapel van Kasteel Wittem. Initiatiefnemer was namelijk graaf Ferdinand van Plettenberg. Hij liet de kerk, en ook de parochiekerk van het naburige Eys, bouwen door zijn vriend barokmeester Johann Conrad Schlaun. Dat was in 1732. Maar de prins-bisschop van Luik, waar Wittem toen onder viel, had daar geen verlof voor gegeven en weigerde de beide kerken in te zegenen! Dat gebeurde pas 38 jaar later door een opvolger, prins-bisschop Karel d’Oultremont. 

In Eys zijn de meeste jubileumactiviteiten een jaar verschoven. In Wittem is op de dag zelf een bescheiden eucharistievering geweest, voorafgegaan door een filmpje. Dat filmpje wordt in de zomer regelmatig in de kerk getoond.