Gerardus Magazine 2020-6

2020-6

Ten slotte

Mededelingen

Nieuwe stappen naar het nieuwe Wittem

 

Stapsgewijze is Klooster Wittem aan het veranderen. In de (voormalige) Gerarduskapel gaan bouwlieden aan de slag om daar de kloosterreceptie, de boekwinkel en een ontvangstzaal te realiseren. Die gaat ‘Scala’ heten, zoals het eerste klooster van de redemptoristen in Italië. Scala betekent ook ontmoetingsplaats en ‘trappen’, verwijzend naar de altaartreden. In wat tot nu toe  ‘Smartenkapel’ heette, komt de beeltenis van de H.Clemens Maria Hofbauer, een grote maar haast vergeten heilige van de redemptoristen. 
In het klooster zelf zijn al voorbereidende werkzaamheden om er zorgappartementen te realiseren en de publieke ruimtes anders in te richten. De communiteit heeft al haar plek gevonden op de 1e en 2e verdieping aan de achterkant.
Een belangrijk motief voor de veranderingen waren de financiële, zeg maar personele lasten die voor de redemptoristen te zwaar werden. Klooster Wittem zal vooral gedragen moeten worden door vrijwilligers. Een vervelende consequentie is, dat er straks minder betaalde krachten zijn; of dat mensen minder contracturen krijgen. Het personeel realiseert zich dat wel, maar als het concreet jezelf betreft, kan dat zwaar vallen. Ook voor ons als communiteit is dat niet gemakkelijk, omdat het gaat om betrokken medewerkers die zich vaak al vele jaren met hart en ziel inzetten voor Wittem. Voor die inzet hebben we grote waardering.

 


VIERINGEN IN wittem

Naar verwachting zal in september de verbouwing beginnen van de Gerarduskapel tot receptie, boekwinkel en ontvangstzaal.

- Liturgievieringen zijn er dan alleen in de kloosterkerk. Overdag zijn kerk en de devotiekapellen ook tijdens de verbouwingen zoveel mogelijk open. 

- Zolang de 1,5 metermaatregel geldt, kunnen in de kerk maximaal 50 mensen aan een viering deelnemen. Gastvrouwen en –heren begeleiden u naar een plaats. We bevelen de ’kringviering’ aan op zaterdag 19.00 uur; en op zondag de eucharistievieringen van 09.00 en 18.00 uur. Om 11.00 uur zal het maximum van 50 gauw worden bereikt! Daarom moeten wij vragen om u – zodra de verbouwing begonnen is – voor de viering van 11.00 uur vooraf aan te melden bij de receptie: tel 043-4501741 (dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur) of via www.kloosterwittem.nl. Dank voor uw begrip en uw medewerking! 

- Wij bevelen u ook de kleinschalige doordeweekse vieringen aan: van maandag tot en met vrijdag is er een ochtendgebed met de communiteit om 08.00 uur (op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering) en om 18.00 uur een vesperviering. 


Fietsen en wandelen vanuit Wittem

- We hopen op 6 september met 11 mensen op PeerkePad te gaan van Wittem naar Tilburg, zij het met enkele beperkende maatregelen. Omdat we minstens vijf mensen moesten teleurstellen, overwegen we een volgende 7-daagse pelgrimstocht in het voorjaar van 2021. Meld u zich alvast vrijblijvend aan als gegadigde bij h.erinkveld@redemptoristen.nl.

- We verwachten dat ook de vierdaagse fietspelgrimage door kan gaan: dat zijn vanaf maandag 21 september vier achtereenvolgende dagritten vanuit Wittem naar resp. Munstergeleen, Moresnet, Aken en Maastricht. Er kunnen nog mensen mee. Informatie bij nan.paffen@kloosterwittem.nl

 

Uitgestelde activiteiten

 

- We hebben nog altijd de jubileum-lezersreis naar o.a. het Lam Gods in Gent (B) te goed, die stond gepland op 20 april 2020. We durven het nog niet aan om een nieuwe datum vast te leggen in komend voorjaar…. U hoort nog van ons!

- Uitgesteld moest ook worden de Dag van de Pelgrim op 20 maart j.l., bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de St.Pelgrimswegen & Voetpaden. We gokken erop dat we op zaterdag 20 maart 2021 het 26-jarig bestaan wél kunnen vieren! Nader bericht volgt.


Wat hopelijk wél doorgaat…

 

- Elke woensdag in september is er om 11.00 uur een rondleiding door kerk, klooster en kloostertuin. 

- De SPV wil in september de maandelijkse pelgrimswandelingen hervatten. Op donderdag 17 september, jaarfeest van de Maastrichts/Luikse bisschop Sint Lambertus, is er een rondwandeling van 16 km vanuit Maastricht via de Cannerberg naar Kanne (B) en terug via de Pietersberg. Opgave vooraf is wel nodig! Zie www.spvlimburg.nl.

- U kunt ook alléén of in kleiner verband op bedevaart naar de H.Corona, waarvan in Aken een prachtige reliekschrijn is te bewonderen. Op de SPV-site is een wandelboekje gratis te downloaden met ook een Corona-pelgrimsgebed. Het is ook te koop voor € 2,50 in de Wittemse boekwinkel.

- Volgend najaar is er weer een vlieg/busreis naar het Land van Alfonsus en Gerardus rond Napels. Sabine Gerardts van het Huis voor de Pelgrim heeft de organisatie bijna rond voor een groepsreis van 13 t/m 18 oktober 2021, met het grootse Gerardusfeest op 16 oktober in Materdomini als hoogtepunt. Vraag alvast de brochure aan via www.huisvoordepelgrim.nl of tel. 0031 (0)43 321 5715.

 


Kom naar de kerk en help de voedselbank!

Door de coronacrisis verliezen veel mensen hun baan of (een deel van) hun inkomen. Steeds meer wordt een beroep gedaan op de voedselbank. Daarom doen wij de oproep: ‘Kom naar de kerk!’ Niet alleen om er te bidden, maar ook om iets te brengen voor de voedselbank. Wittem is een inzamelpunt: in de Gerarduskapel staat een krat waar men (houdbare) voedingsproducten kan doen. De vrijwilligers van de Voedselbank Zuid-Limburg zijn blij als we (bijna wekelijks) met een volle auto komen aanrijden!

Misschien is er in uw eigen parochie of in de buurt ook zo’n inzamelpunt. Op www.voedselbanken.nl vindt u adressen en een lijstje met geschikte producten.