Gerardus Magazine 2020-7

2020-7

Van de redactie

Feest vieren, kan dat wel?

Feest! Mag die uitroepteken er wel staan? Ja, maar doe voorzichtig. Zorg ervoor dat er niet gekust wordt op een verjaardag of bruiloft. En wie ‘selecteer’ je als gast op een ingehaald communie- of doopfeest? Ook het jaarfeest van de H.Gerardus, naamgever van dit blad, lijdt onder de coronacrisis. Waar vanouds rond 16 oktober dat Gerardusfeest gevierd wordt met openluchtmissen en processies, is het programma een stuk soberder geworden. U leest het op de laatste pagina van deze uitgave. 

Toch verdient Gerardus het niet dat hij vergeten wordt. Dat zult u met me eens zijn, als u de levens­beschrijving leest die u krijgt als een klein verjaardagscadeautje van dit 100-jarige blad in de vorm van een ouderwets prentjes­harmonica.  

 

Vorig jaar rond deze tijd beleefden veertig lezers de voorpret van een pelgrimsreis naar Sint-Gerardus in Zuid-Italië. Dit jaar zal zijn jaarfeest ook daar sober gevierd worden, tegen de aard in van de uitbundige Gerardus­fans. Des te meer is te hopen dat het feest volgend jaar wél doorgaat. En wij zijn er bij! Het programma is nagenoeg klaar. Wie mee wil van 13 tot en met 17 oktober 2021: laat ons dat alvast vrijblijvend weten en we sturen u de reisbrochure zodra die uit is.

 

Deze uitgave gaat niet alleen over Sint-Gerardus. Het begint met een mooi artikel (vind ik) van Jacqueline Huizinga die schrijft over de stad als beeld van christelijk samenleven; en ik mag u vervolgens de ‘rachai’ van de sinti’s voorstellen. Ook andere mensen met een passie komen ter sprake of komen zelf aan het woord. Enfin, leest u maar. 

 

En vergeet ook niet de bijgesloten brief te lezen! Zit die er niet bij? Noteer dan NL96 INGB 0001042400 van Klooster Wittem, want Klooster Wittem én dit blad kunnen niet zonder uw steun!

 

De laatste Gerardus van dit jaar zal aan het begin van de Advent- en Kersttijd verschijnen. Tot dan!

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur