Gerardus Magazine 2020-7

2020-7

Ten slotte

Feest van Gerardus in Wittem en elders

Vieringen in het Gerardusoctaaf 

- Zaterdag 10 oktober om 19.00 uur: Kringviering met aansluitend een lichtjestocht door de tuin naar het beeld van Gerardus. 
- Zondagmiddag 11 oktober is er om 15.00 uur een middagdienst met bidtocht door de tuin. 
- Op de feestdag, vrijdag 16 oktober, is de eucharistieviering om 11.00 uur; om 15.00 uur een middagdienst met bidtocht door de tuin. 
- Maandag tot en met donderdag is er een viering om 11.00 uur. 
Voor alle vieringen geldt: komt u met een groep, wilt u dat tevoren even melden in verband met coronabeperkingen.

Concert op het Gerardusfeest 

Het voor deze avond samengestelde projectkoor ‘Con Gaudium’ (met vreugde) zal een afwisselend programma bieden met koormuziek. Het koor bestaat uit enthousiaste en ervaren zangers uit de wijde omtrek van Maarn. Het concert is ook te volgen via www.kloosterwittem.nl/live. Datum: vrijdag 16 oktober, 20.00 uur in de Kloosterkerk van Wittem. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is reserveren noodzakelijk via: info@kloosterwittem.nl of 043 450 1741 Entree: vrije gave

Gerardusfeesten elders

- Overdinkel. De processie en ook andere activiteiten kunnen dit jaar geen doorgang vinden vanwege de coronacrisis, maar er zal in de plaats daarvan een plechtige eucharistieviering plaatsvinden in de kerk waar maximaal 50 pelgrims bij aanwezig kunnen zijn. De viering wordt ook live uitgezonden. Het thema van deze 108ste Gerardus bedevaart is: Toekomst. Meer informatie staat op de website www.mariavlucht.nl/ of www.gerardusbedevaartoverdinkel.nl. U kunt zich opgeven via telefoonnr. 053 538 1304. 
- Weebosch. In dit kerkdorp van Bergeyk (NBr) is een Gerardus-feestweek van 11 t/m 18 oktober. Op beide zondagen is er om 11.00 uur een H. Mis in het processiepark voor de pelgrims uit Bergeyk en omstreken. Op 18 oktober vindt de 69ste ruiter-bedevaart uit Kring Eersel plaats en is er na de H. Mis een zegening van ruiters en paarden. Nadere gegevens vindt u op www.parochiebernardus.nl
- Guigoven (B). De feestelijkheden zijn helaas beperkt tot een eucharistieviering op zondag 18 oktober om 10.30 uur. Via livestream te volgen op de facebookpagina van ‘priester Wim’.


 

Klooster Wittem: Stand van zaken  

 

Klooster Wittem verkocht – Klooster Wittem vernieuwt – nog steeds! Het hele proces van de verkoop van het kloostercomplex en de verplaatsing van onze activiteiten, o.a. de verhuizing van de Kloosterboekwinkel en receptie en het inrichten van een multifunctionele ontmoetingsruimte voor het pelgrimsoord, duurt langer dan verwacht. Zodra de verbouwing van de Gerarduskapel begint, zal de devotieruimte voor Gerardus niet altijd toegankelijk zijn. We creëren daarom een tijdelijke hoek voor Gerardus in de Kloosterkerk. In het voorjaar van 2021 hopen we dan het ‘vernieuwde pelgrimsoord’ te kunnen openen. Tot die tijd blijven de receptie en de Kloosterboekwinkel gewoon open op de ‘oude plek’. 
Wel is per 1 september de exploitatie van Kloosterbibliotheek en Gerarduszaal overgedragen aan een nieuwe beheerder: het echtpaar Evert en Blanche Hartman. Daarom moeten nu alle afspraken voor gebruik van de Kloosterbibliotheek en/of Gerarduszaal met deze nieuwe exploitant worden gemaakt. Vraag bij de receptie (043 450 1741) naar de contactgegevens.

 


 

Andere activiteiten

 

- Ode aan de eenzaamheid. Najaarslezing door pastor Marinus van den Berg. Eenzaamheid is een onduidelijk woord. Het begrip eenzaamheid roept ongemak op. Maar over wie en wat spreken we eigenlijk? Kan alleen-zijn toch ook zijn waarde hebben? In het kader van het Beleefweekend houdt Marinus van den Berg een lezing; Datum: zaterdag 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: kaarten à € 10,00 (inclusief koffie/thee) te reserveren bij de receptie (043 450 1741) of info@kloosterwittem.nl.

 

- Nacht der zielen 2020. Helaas is het door de coronacrisis niet mogelijk de traditionele Nacht der Zielen te programmeren in de Kloosterbibliotheek. Toch bieden we een programma waarin het gedenken en herinneren van onze dierbare overledenen centraal staat. We doen dat door het noemen van de namen in een digitale verbeelding. In het weekend van Allerheiligen en Allerzielen (30 okt. t/m 2 november) zullen in de Kloosterkerk deze namen, afgewisseld door korte bezinningsteksten, doorlopend op het beeldscherm verschijnen. Ook zal deze presentatie online te volgen zijn op de website www.nachtderzielen.nl  of www.kloosterwittem.nl.

Vanaf 1 oktober tot uiterlijk 26 oktober kunt u uw naam of de namen van de overledene(n) die u wilt gedenken doorgeven via het adres info@kloosterwittem.nl of via de receptie van het klooster 043 450 1741.

 

- Maandelijkse bijbelleesgroep. Het Eerste (Oude) Testament vormt het grootste deel van de bijbel. Het vertelt de lange geschiedenis van het volk Israël met God in de eeuwen vóór de geboorte van Jezus. Voor veel christenen, vooral katholieken, zijn de teksten vreemd en onbekend. 
Een keer per maand komen we een avond samen rond een bijbeltekst die de komende zondag in de liturgie wordt gelezen. De avonden worden geleid door Ageeth Potma, lid van de communiteit van Klooster Wittem.
Data: woensdag 14 oktober, 18 november, 16 december en 13 januari 2021. Tijd: 19.30 -21.00 uur. Kosten: € 2,50 per avond, incl. koffie/thee en kopieën. Info telnr. 043 450 1741 of via a.potma@redemptoristen.nl  Opgave: u kunt zich voor de serie aanmelden, maar ook voor een losse avond.

 

- Beleefweekend 23-25 oktober 2020. Stilte, rust, ruimte en donkerte in ons dagelijks bestaan, daar staan we ieder jaar nog eens extra bij stil tijdens de landelijke Nacht van de Nacht en Dag van de Stilte met diverse activiteiten in ons Heuvelland voor iedereen van 0 tot 100!

Info: www.beleefweekend.nl.