Gerardus Magazine 2020-8

2020-8

Uitgelezen

Op het lijf van Wittem geschreven

De kerk is fantastisch

Rik Torfs; Prijs: € 16,99; bestel dit boek 

De terugloop van het kerkbezoek maakt christenen soms moedeloos, ook in Wittem. De coronacrisis stelt ons bovendien voor de benauwende vraag: is er nog leven voor de kerk ná corona? En dan komt een hoogleraar kerkrecht met een boek met de spannende titel: ‘De kerk is fantastisch’. 

Wie denkt dat dit boek een euforische lofzang is over de kerk, komt bedrogen uit. Wie de auteur Rik Torfs kent van publicaties of televisie weet wel beter, want hij kan soms behoorlijk scherp uit de hoek komen. Van de saaiste onderwerpen weet hij nog een vrolijk betoog te maken, dat wel. Ook dit boek is weer luchtig geschreven met zelfs een hoofdstuk over kerk en humor.

In zijn diagnose fileert de auteur de huidige situatie van de kerk, eerlijk en herkenbaar. Hij constateert dat de meeste gelovigen helemaal niet zo geïnteresseerd waren in de vernieuwingen van het Tweede Vaticaans Concilie. Dat de priester niet langer zijn rug toekeerde naar het volk werd wel positief ontvangen. Maar de nieuwe inzichten over de positie van leken, de democratisering van de kerk, de godsdienstvrijheid en de oecumene, die wij - theologen en pastores - al tientallen jaren breed proberen uit te dragen, kan ze niet zoveel schelen. Het geloof van de doorsnee kerkgangers is niet gebaseerd op moderne theologie, maar op schone kerkgebouwen, mooie muziek en folkloristische processies. 

Veel katholieken zijn afgehaakt door de beklemmende voorschriften rond seksualiteit. Daarbij kwamen nog de misbruikverhalen van geestelijken en religieuzen. Terwijl Rome claimt dat zij alleen de waarheid in pacht heeft… Daarmee heeft de kerk zich volstrekt ongeloofwaardig gemaakt. Wat overblijft van de kerk is een heilige rest.  

Torfs bespreekt uitgebreid deze - wat hij noemt - ‘verrotting’ van de kerk. Maar daarin ligt nu net voor hem de kracht! Het falende instituut is de humus, waaruit de kerk kan opstaan. 

Het ideaal dat hij voor ogen heeft, sluit precies aan op de visie van Wittem. Wij willen een oase zijn, gastvrij voor iedereen, ook voor ongelovigen en afgehaakte kerkgangers die geroerd worden door de schoonheid van het geloof. Een pleisterplaats voor de ziel, een fantastische kerk!


Nog twee boekentips van Gerard

 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!

 

Stap voor stap 

Opnieuw leren leven na corona 
Notities van een geestelijk verzorger in een revalidatiecentrum
Marinus van den Berg; Prijs: € 9,99; bestel dit boek 

Het grootste talent van Marinus van den Berg is dat hij altijd blijft luisteren. Daarom wordt hij midden in de coronatijd gevraagd om geestelijk verzorger te worden in een revalidatiecentrum. In dit boekje vertelt hij de verhalen van mensen, vooral vijftigers en zestigers, die op de IC hebben gelegen en weer helemaal opnieuw hebben moeten leren leven. Als ergens duidelijk wordt wat het virus aanricht, dan is het in de aangrijpende en persoonlijke verhalen die Van den Berg heeft opgetekend. Een ontroerend, maar ook hoopgevend boek. 


Wandellust

De mooiste wandelplekken in Nederland
Cyntia Schulz; Prijs: € 21,99; bestel dit boek     

Schulz laat ons zien waarom wandelen haar passie is: het is heerlijk om door bossen en velden te struinen én je komt nog eens op goede ideeën. In haar boek beschrijft ze mooie plekken van elke provincie. Het is uitdrukkelijk geen routeboek, maar een verhalen- en platenboek met ook tips en achtergrondinformatie van de diverse plekken. Zij laat zien dat de mooiste natuur gewoon om de hoek te vinden is, overal in Nederland. En voor wie niet meer kan of wil wandelen: het boek is zo mooi, dat je het in gedachten mee beleven kunt. 

Jeroen de Wit