Gerardus Magazine 2021-1

2021-1

Van de redactie

Wat brengt het nieuwe jaar?

De meest gestelde vraag aan het begin van 2021 is misschien wel: ‘Hoe lang houdt corona ons nog in de greep?’ Helaas: we zijn er nog niet van af. We kunnen elkaar alleen maar goede moed en sterkte toewensen; en dat we ondanks alles een gezegend jaar tegemoet mogen gaan. Als redactie van het Gerardus Magazine onderstrepen we dat van harte! 

 

Als redactie-trio (Marianne Debets, Marije Bijleveld en ondergetekende) willen we u graag ook in 2021 ‘bezieling en levensoriëntatie’ aanbieden, geholpen door collega’s van Klooster Wittem en daarbuiten, tot Brazilië aan toe. En vanuit Vlaanderen zorgt Ludo Vangilbergen met zijn collega’s ervoor dat het tijdschrift er steeds prima uitziet!

 

Qua inhoud blijft veel herkenbaar. Steeds beginnen we bij de bron van ons christelijke geloof, de bijbel; we belichten dit jaar een aantal roepingsverhalen. In het artikel dat daarop volgt portretteren we mensen die op bijzondere wijze hun roeping vorm hebben gegeven: ‘pioniers met passie’. Verderop vertellen jongeren die nog aan het studeren zijn, over hun toekomstdromen en wat zij als hun roeping zien. 

 

In de laatste jaargangen hebben we het leven belicht van enkele grote mensen uit de traditie van de redemptoristen; die jaar staat de meest bekende Nederlands/Surinaamse redemptorist centraal: Petrus (‘Peerke’) Donders. Jan Rietveld, een goede vriend van de redemptoristen, schreef vroeger vaker voor ons blad; we zijn blij dat hij de pen weer oppakt om ons te delen in zijn mijmeringen als missionaris in Brazilië. Paul Spapens blijft ons boeien met gebruiken uit het volksgeloof, en mijn twee collega’s in de redactie leren ons ook dit jaar kijken naar kunst. Voor het eerst in de ruim honderdjarige geschiedenis kent ons blad nu een kookrubriek: wat aten en eten kloosterlingen? De boekenrubriek die daarop volgt is weer heel vertrouwd; zoals ook het gedicht van Ine Verhoeven die u nu vindt op de voorlaatste pagina. De bladzijde ernaast is gereserveerd voor wat laatste berichten. Maar het laatste woord geven we graag weer aan Marinus van den Berg.  

 

En de allerlaatste woorden van deze inleiding zijn: veel leesplezier! Blijf gezond! Tot ziens eind februari!

p. Henk Erinkveld C.Ss.R.