Gerardus Magazine 2021-2

2021-2

Van de redactie

Pioniers

‘Een pionier met passie over een pionierster met passie’, zo sluit ik het interview af met Gerard Moorman, de oprichter van het Jeannette Noëlhuis in Amsterdam. Via hem maakte ik kennis met een zeer bijzondere Amerikaanse vrouw, Dorothy Day, die een diep geloof met sociale strijd wist te verbinden en aan het begin staat van de Catholic Worker beweging. Lees dat interview maar, of misschien zelfs het boek over haar, en u begrijpt waarom we deze ‘politiek activist en vrome katholiek’ op de voorkant van deze Gerardus plaatsten.
In dit nummer ontmoeten we meer pioniers. Op de eerste plaats Abraham, oervader van ons geloof, die huis en haard verliet om op zoek te gaan naar de God van een beloftevolle toekomst. ‘Maar daarvoor moest hij wel eerst afgodsbeelden kapot slaan’ schrijft Jacqueline Huizinga in het openings­artikel. 
Peerke Donders verliet ook huis en haard en verrichtte waarachtig pionierswerk tussen de meest verlatenen in 
Suriname. ‘Dat heldhaftige is wat mensen in hem het meest bewonderen’, vertelt Esther Becx, die het Peerkemuseum in Tilburg beheert.  
Ook wij worden in deze coronacrisis uitgedaagd tot pionierswerk, nu veel van wat vertrouwd was, niet meer kan. Theatermakers zoeken creatief nieuwe vormen om publiek te bereiken; ook kerken en parochies zoeken naar nieuwe wegen om verbonden te blijven met mensen die juist in deze tijd hunkeren naar warmte, troost en goede moed. In Wittem proberen we via internet creatief liturgie te vieren; op de slotpagina vertellen we over multimediale vieringen in de Veertigdagentijd.

Als ik dit schrijf verkeren we nog volop in de tweede coronagolf en dreigt er zelfs een derde. Maar laten we leven vanuit het vertrouwen dat de tijden beter zullen worden. Dat leren we immers van die vele pioniers in geloof: dat volharden in het goede, nooit vergeefs is.

Zo leven we toe naar Pasen, het feest van het Leven. Kort daarvóór zal een nieuwe Gerardus verschijnen. Blijf gezond! Met hartelijke groet,

Henk Erinkveld CSsR; Hoofdredacteur