Gerardus Magazine 2021-2

2021-2

En dan nog dit

Mededelingen

Vieringen in Wittem 

  •  Op zaterdag is er een ‘kringviering’ van Woord en Gebed om 19.00 uur; en op zondag zijn er eucharistieveringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur.
  • Door de week is er om 08.00 uur een ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering. Op donderdag om 12.00 uur is er rozenkransgebed. Om 18.00 uur avondgebed.
  • Kijk op onze website welke coronamaatregelen actueel zijn. Waarschijnlijk mogen nog steeds maximaal 30 mensen de vieringen bezoeken. Voor de zondagsvieringen van 09.00 en 11.00 uur is daarom vooraanmelding nodig (per email of telefonisch). De viering van 11.00 uur en de dinsdagse vastenmeditaties (zie hieronder) kan men digitaal bijwonen via www.kloosterwittem.nl/live.


‘De minsten der mijnen’ 

Op nieuwe wijze pakken we een oude traditie op van vastenmeditaties. Op elke dinsdag in de Veertigdagentijd (23 februari, 2, 9, 16, 23 en 30 maart) is er om 19.00 uur een meditatieve viering in de kloosterkerk met een multimediaal karakter. De vieringen zijn dus ook thuis mee te beleven via onze website: www.kloosterwittem.nl/live. Iedere keer zullen we een kaars ontsteken en nodigen u uit dat zelf thuis ook te doen. Maak er een goed moment van, desnoods later op de avond of in de week, want de vastenmeditatie blijft op internet staan. 
Het motto van deze vieringen verwijst naar een uitspraak van Jezus: ‘Al wat je voor de minsten der mijnen hebt gedaan, heb je voor mij gedaan’ (Mt 25,40) en Jezus bedoelt dan met ‘de minsten’: zij die honger en dorst hebben, de vreemdelingen, naakten, zieken en gevangenen. In elke viering is een videogetuigenis te zien en te horen van iemand die een van deze ‘werken van barmhartigheid’ in praktijk brengt. De muzikale verzorging is in handen van onze pianist Benoît Eggen. 


Kloostergebouw overgedragen

Vlak voor Kerstmis vond eindelijk de feitelijke overdracht plaats van het kloostergebouw, nadat alle juridische puntjes op de i gezet waren. De ondertekening ging vanwege corona via volmachten; dus er was geen mooi gezamenlijk moment. Nieuwe eigenaar is de Lenferink Groep en wij zullen voor ons eigen gebruik als communiteit en pastoraal project ruimtes terug huren: een deel van het klooster waar de communiteit woont, plus een aantal werkkamers, en alle ruimtes van en rond de kloosterkerk en de Gerarduskapel. Een grote folder, die u eerder ontvangen heeft (en nog in Wittem verkrijgbaar is) laat zien hoe daar de receptie, boekwinkel en ontvangstruimte komt. Waarschijnlijk gaan de werkzaamheden in maart beginnen en een half jaar in beslag nemen. We hopen dat rond 1 oktober de opening kan plaatsvinden van een hernieuwd ‘pelgrimsoord Klooster Wittem’. 
Het echtpaar Hartman is met medewerkers druk doende om de imposante bibliotheek en omliggende ruimtes klaar te maken van de herstart van culturele en horeca-activiteiten; maar om gasten te ontvangen moet ook de lockdown ten einde zijn…
In het hoofdgebouw komen ruim 20 appartementen voor ‘vitale ouderen’ . Daartoe moeten alle ruimtes leeggemaakt worden. Wie wel eens verhuisd is, weet hoeveel spullen dan tevoorschijn komen. Kun je nagaan wat de ontruiming van een groot kloostergebouw betekent…