Gerardus Magazine 2021-4

2021-4

Lees dit eens

Oppeppertjes met eeuwen diepgang

Een knipoog van u zou al helpen

Bij iedere psalm een gedicht
Karel Eykman; Prijs: € 20,00; Kokboekencentrum bestel dit boek 

 

Psalmen? Dat zijn toch liederen van stijve protestanten? Of die zweverige gezangen van monniken? En die gaan toch allemaal over wij zondaars en een God van wrake? 
Over de Psalmen, eigenlijk het Liedboek van de Bijbel, bestaan veel vooroordelen. De negatieve beeldvorming corrigeert Karel Eykman in een boek waarin hij met één of meer verzen uit iedere psalm in de vorm van een gedicht ‘aan de haal gaat’, zoals hij het zelf zegt. Theoloog Eykman ontving als kinderboekenschrijver al een Gouden en Zilveren Griffel en is vooral bekend van zijn voortreffelijke kinderbijbel ‘Woord voor woord’. 
In de gedichten in dit boek gaat hij openhartig in gesprek met God. Met veel fijnzinnige humor leidt hij ons door de psalmen heen: klaagzangen en lofzangen die liedjes van verlangen en vergeving zijn. De eeuwenoude gestolde bijbelteksten worden zo eigentijdse openhartige ontboezemingen, aansprekend voor iedereen die ooit 10 jaar is geweest. 
De titels boven de gedichten spreken al boekdelen. Om er enkele te noemen: ‘Tegen betweters in’, ‘Het is lachen met God’, ‘De religieuze mafkees’, ‘God als bolleboos’ en tot slot ‘Applaus voor God’. 
In psalm 95 gaat het over een kind dat niet kan bidden: “Handjes vouwen, ogen dicht en maar afwachten”. Het kind stelt voor aan God dat hij beter een tekening kan maken, en dan daaronder ‘Amen’ zet… Dat is toch een soort van bidden? Maar het probleem is, dat hij niet kan tekenen met handjes gevouwen en ogen dicht…
Psalm 70 heeft als titel ‘Spoedbericht aan God’, een ongeduldige brief geschreven uit wanhoop: “Maak dan een eind aan al het gelazer dat mensen elkaar aandoen”. In psalm 68 klinkt dan weer een heel realistisch godsbeeld: “Ik zie ook wel dat hij nergens op aarde overwinnaar is. Ik zie om me heen dat dat er voorlopig niet in zit. Maar soms zou het zo mooi zijn als het voor even waar was zo lang als wij ervan dromen.” 
De komische gedichten brengen je dichter bij de gelovige kern van de moeilijke psalmen. Een bemoedigend boek voor jong en oud dat je steeds kunt terugpakken. 

 


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd.

Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Deskundigheid van de machteloosheid  

Aandacht voor ouderen in onzekere tijden
Manu Keirse en Leo Fijen; Prijs: € 14,95   bestel dit boek   

 

Dit boekje bestaat uit een briefwisseling tussen Leo Fijen en Manu Keirse, afgewisseld met korte meditatieve teksten van Marinus van den Berg. Hoe kun je het verschil maken als je met lege handen staat en je machteloos voelt? In de brieven komen concrete verhalen, voorbeelden en inspirerende tips om juist in deze onzekere tijden ouderen nabij te zijn in de machteloosheid van de anderhalve meter. Zo zegt Keirse: “De betekenis van het leven ligt in het verschil dat je maakt in het leven van anderen.”

 


Zo staat geschreven

Honderd korte commentaren op de bijbel
Franck Ploum; Prijs: € 9,95  bestel dit boek   

 

De schrijver is theoloog, pastor en voorganger, verbonden aan de Ekklesia Breda waar hij een ‘bijbels leerhuis’ verzorgt. Daarin laat hij zien dat de bijbel een bibliotheek is aan boeken, verhalen, gedichten en liederen. Samen vormen ze eerder een zoektocht dan een in steen gebeitelde waarheid. In honderd korte beschouwingen rond verhalen en teksten uit de bijbel opent hij perspectieven naar maatschappelijke en persoonlijke vraagstukken. De verhalen zelf hoef je daarbij niet per se te kennen: de commentaren op zich al roepen herkenning op of schudden wakker.   

Jeroen de wit