Gerardus Magazine 2021-4

2021-4

Kijken is een kunst

De stille duisternis van een doofblinde

‘Kunst die uit mijn handen vloeit, creëert beelden die voortkomen uit mijn ziel’. Het zijn de openingswoorden in het kunstboek: ‘Licht in stille duisternis’, van de Zuid-Afrikaanse redemptorist Cyril Axelrod. 
De woorden ‘stille duisternis’ verwijzen naar het feit dat pater Cyril doof werd geboren en al 20 jaar volledig blind is ten gevolge van een oogziekte. Desondanks is schilderen een passie voor hem, waarin hij laat zien wat in hem omgaat.
Tegelijk ervaart hij het als zijn missie om met behulp van zijn schilderijen en gebaren- en braille-taal pastorale zorg te verlenen aan dove en blinde mensen. Zo leerde hij zelfs ooit de Chinese doventaal om pastorale zorg te verlenen aan dove en blinde mensen in Hongkong. Momenteel woont en werkt hij in Londen.
In het schilderij ‘Reeds’ (rietstengels) schildert pater Cyril op welke wijze hij de coronapandemie beleeft. In de donkere luchten verbeeldt hij de dreiging van die voortdurende wereldwijde pandemie. En toch laat hij op sommige plekken het licht doorbreken. 
De kaarsrechte stengels van de verschillende soorten riet aan de waterkant doen mij denken aan de oudtestamentische Jesajatekst: ‘Hij zal het geknakte riet niet breken’. Nee, hoe kwetsbaar een mens in zijn doof- en blindheid ook is, zijn geloof in God houdt hem overeind. Zij staan, zoals je ziet, in goede grond aan de waterkant. En ondanks het duister uitziende water bloeien de rode lelies in al hun pracht.
In beeldtaal getuigt pater Cyril van zijn onwankelbaar geloof. Hij schrijft zelfs uitdrukkelijk in zijn boek: ‘Ik zie mijn handicap als een bijzondere gave van God’. Hij heeft het talent ontvangen en ontwikkeld om in moeilijke omstandigheden levenskracht te putten uit zijn innerlijke bron. Negatieve tendensen in de samenleving lijken weinig vat op hem te hebben. 
Pater Cyril is een gepassioneerde redemptorist die zijn eigen doorleefd geloof wil blijven uitdragen en doorgeven aan ieder die kampt met een handicap. Hij voorvoelt feilloos de dreiging van onheil, maar wijst ons tegelijk onvermoeibaar op de schoonheid van het Leven en de natuur. 

 

Het kunstboek ‘Licht in stille duisternis’ werd samengesteld door twee medebroeders en goede vrienden van hem: Jan Haen en Larry Kaufman, bij gelegenheid van zijn 50-jarig priesterjubileum vorig jaar. Jan Haen schreef korte inspirerende teksten bij de geselecteerde schilderijen. Het boek is voor 18 euro te koop in de Wittemse kloosterboekwinkel.

Marianne Debets    Â