Gerardus Magazine 2021-5

2021-5

Lees dit eens

Praktische levenswijsheid

Rust Ritme Ruimte

leren van de benedictijnse levenskunst
Esther Kouw; Prijs: € 20,00 Uitgeverij Zilt, bestel dit boek 

 

We zijn zo druk met alles, onze agenda’s blijven gevuld, de last van de coronamaatregelen wegen zo zwaar, het verlangen uit te breken is verleidelijk. Evenwicht en rust vinden, kan als een knagend verlangen je verteren. Maar je komt er zo moeilijk toe. Je hebt zoveel rollen te vervullen, altijd maar weer. Je voelt je opgejaagd, voelt je altijd schuldig en tekortschieten en blijft met een onvervuld gevoelen zitten. Je zou graag een handvat hebben om in het ritme van alle dag de juiste balans te vinden om het uit te houden en tevredenheid te ervaren.
Herken jij je in dit levensgevoel? Ken je zelf deze onvoldaanheid over je leven? Het gevoel van ‘alles te hebben en toch niet gelukkig’? Verlang jij ook naar meer evenwicht tussen almaar druk bezig zijn en deugddoende rust, tussen bewust leven en ontspanning? Laat je dan bij de hand nemen door de schrijfster van dit boek. 
Esther Kouw beschrijft hoe zij, moeder van een gezin met een fijne baan, na een ingrijpende operatie behoorlijk van slag raakt en in een periode van diepe rouw terecht komt. Ze maakt kennis met de spiritualiteit van de benedictijnen. Stap voor stap voert zij je mee naar de kernwaarden van de Regel van Benedictus en vindt een weg die te vertalen naar het leven van alledag. Leven met aandacht, luisteren naar jezelf, aanwezig zijn in hier en nu, kiezen en doen. 
Het boek helpt je te ontdekken wie je ten diepste bent, leert je op het spoor te komen van je innerlijke verlangens en daarop te vertrouwen. Het helpt je je eigen kwetsbaarheid te aanvaarden en om te zetten in innerlijke kracht, waarop je kunt vertrouwen en bouwen.
Geen moeilijke theorie, met veel levenswijsheid aangekleed, heel praktisch toepasbaar in je leven. Je wordt er een menselijker en rijker mens van als je deze inzichten stap voor stap weet om te zetten in je leven. En wat vooral deugd doet: je hoeft niet groter te zijn dan je bent! Je kunt vrij worden van dat gevoel altijd maar tekort te schieten. Een kunst die te leren valt. Oude wijsheid in hedendaagse taal! 

 


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd.

Koop uw boeken bij Gerard, dus!


God onder de mensen

Toon Tellegen; Prijs: € 18,99   bestel dit boek 

‘God wist alles, maar niet of hij wel bestond.’ Veel mensen kennen Toon Tellegen van zijn beroemde dierenverhaaltjes,  waarachter altijd een levensles schuilgaat. Maar nu heeft Tellegen God als middelpunt van zijn verhalen genomen. Ze houden ons een spiegel voor. God  komt in allerlei gedaanten: soms is hij een kluizenaar, dan weer wordt hij wegens wangedrag aangehouden of is hij een buitengewoon goede balletdanser. Hij wordt zelfs betrapt op overspel. Regelmatig twijfelt hij eraan of de mensen van hem houden. Gelooft hij wel in zichzelf? Hij bedenkt een nieuwe, betere God; hoewel, af en toe is hij onredelijk en kwaadaardig, maar ook liefdevol en onzeker. Hij lijkt verdacht veel op een mens, maar is toch steeds God. Stuk voor stuk diepzinnige verhalen. Lees ze vóór het slapengaan en slaap in met een glimlach. 


Altijd Etty

Etty Hillesum, inspiratiebron voor een rijk innerlijk leven
Ton Jorna en Julika Marijn; Prijs: €21,99     bestel dit boek 

Etty Hillesum is honderd jaar na haar geboorte nog altijd een inspiratiebron voor velen. In haar openhartige dagboeken en brieven is Etty’s diepgaande proces van zelfonderzoek van dag tot dag te volgen. Ton Jorna en Julika Marijn zijn gegrepen door haar bezielde innerlijke zoektocht en levenslust. In dit boek spiegelen zij zich aan Etty en gaan zij in op de grote thema’s uit haar werk zoals liefde, kunst, geboorte en dood, dader en slachtoffer, ‘de moed tot zichzelf’, lijden en God. Ze gaan ook in gesprek met anderen die door Etty’s werk zijn geïnspireerd. 


Jan Hafmans CSsRÂ