Gerardus Magazine 2021-6

2021-6

En dan nog dit...

Vieringen in wittem 

- Op zaterdag is er om 19.00 uur een ‘kringviering’ van Woord en Gebed; en op zondag zijn er eucharistieveringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur. Vanwege de 1,5 m-maat­regel kunnen we in de kloosterkerk vooralsnog niet meer dan 50 mensen ontvangen; voor de vieringen van 09.00 en 
11.00 uur is daarom aanmelden nodig. 
- Door de week is er om 08.00 uur een ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering. Op elke dinsdag is er om 12.00 uur een ‘Twaalvuurtje’ en elke donderdag  om 12.00 uur rozenkransgebed.


Zomerse activiteiten in Wittem 

- Tot en met oktober is er op woensdag- en zaterdagmorgen om 11.00 tot 13.00 uur een rondleiding door kerk en klooster van Wittem. Voorinschrijving is noodzakelijk!
- Op 15 juli kon het concert van André van Vliet met een mannenkoor niet doorgaan vanwege de vele regen en de overstromingen. Op donderdag 12 augustus, 20.00 uur, is er een nieuwe kans. Dan leidt hij een koorconcert met het vrouwenensemble ‘Embrace’. Toegang: vrije gave.
- In het weekend van 14 en 15 augustus, feest van Maria Tenhemelopneming, worden op beide dagen om 14.00 uur tijdens een kleine wandeling kruiden verzameld voor de ‘kroedwusj’ die na afloop worden gezegend. Op zondagmiddag houdt Ben Dassen tussen 14.00 en 16.00 uur een inloopconcert met Marialiederen.
Dit weekend is ook de eerste van de negen zondagen op weg naar het feest van Sint Gerardus (16 oktober). In de weekendvieringen ontsteken we steeds één kaars méér op de 9-armige kandelaar.
- Het inloopconcert op zondag 29 augustus van 14.00 tot 16.00 uur wordt verzorgd door het strijkkwartet Musarte.
- Op vrijdag 17 september is er om 19.30 uur een lezing door Frits de Lange ‘Het leven als een pelgrimstocht’, gebaseerd op zijn boek ‘Heilige onrust’. Het is de eerste lezing in de nieuwe Scala-ruimte (voormalige Gerarduskapel). Meer informatie en opgave: www.kloosterwittem.nl of bij de receptie.


September – Maand van de Schepping 

Paus Franciscus vraagt deze maand extra aandacht voor de aarde als ons gemeenschappelijk thuis. Zijn encycliek ‘Laudato si’ doet daartoe een dringende oproep. De Wittemse werkgroep Laudato si’ heeft een programma voorbereid.
- In de weekendvieringen van 4 en 5 september zal Marije Bijleveld de overweging verzorgen over dit thema. Naast redactielid van ons blad is zij ook lid van de werkgroep en predikante van de Doopsgezinde Gemeente in Zuid-Limburg. De werkgroep organiseert op zondagmiddag een ‘scheppingswandeling’.
- Onze nieuwe redactielid Myriam Steemers (zie Voorwoord en eerste artikel) is ook natuurgids en zij verzorgt op zondagmiddag 12 september een natuurrondleiding door onze eigen kloostertuin.
- ‘Zorg voor de schepping’ houdt ook in zorg voor allen die de aarde bewonen. De paus vraagt op de laatste zondag van de ‘scheppingsmaand’ aandacht voor migranten en vluchtelingen. Klooster Wittem spitst dat toe op de vluchtelingen die op het eiland Lesbos onder zware omstandigheden wachten op gastvrijheid in Europa. Op zaterdagavond 25 september is er na de kringviering van 19.00 uur een wandeling via het asielzoekerscentrum Imstenrade naar de Andreaskerk in Heerlerbaan, waar van 23.00 tot 23.55 uur een wake is. Het is immers ‘vijf voor twaalf’ als het gaat om de nijpende situatie van deze vluchtelingen…
- Op zondagmiddag 26 september verzorgen Mustapha Hamdane en Leia Caletski, werkzaam bij Vluchtelingenwerk Nederland, een middag met muziek en verhalen. 

 

MARIA-KAARSENACTIE 2021

De kaarsenactie b..g.v. het feest van O.L.V. van Altijddurende Bijstand (27 juni) heeft € 13.521 opgeleverd. Naast de betaling van bijna 1000 noveenkaarsen deden velen een extra donatie voor Klooster Wittem. Heel veel dank voor deze steun bij de uitbouw van Pelgrimsoord Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’!


De ombouw van de Gerarduskapel tot een levendige ontmoetingsplek van Pelgrimsoord Klooster Wittem is bijna klaar! Meer daarover in de volgende Gerardus!

Ingang receptie en boekwinkel