Gerardus Magazine 2022-2

2022-2

Bijbels koken

Honingkoek uit Exodus

In de bijbel wordt Israël het land van melk en honing genoemd. “Daarom ben ik afgedaald om hen uit de macht van de Egyptenaren te bevrijden, en om hen uit Egypte naar een mooi en uitgestrekt land te brengen, een land dat overvloeit van melk en honing” (Exodus 3,8). Een land dat overvloeit van melk en honing is een vruchtbaar en welvarend land. 
Honing was een belangrijk voedingsmiddel afkomstig van wilde bijen of uit dadels. Rechteren 14,8-9 beschrijft hoe Simson honing vond in het karkas van een leeuw. “Onderweg verliet hij even het pad om naar de dode leeuw te kijken. Daar zag hij dat zich in het kadaver een zwerm bijen had genesteld, en dat er honing in zat. Met zijn blote handen haalde hij de honing eruit, en al etend liep hij terug naar zijn ouders. Hij gaf hun er ook wat van te eten.” 

 

In de bijbelse tijd bestond in Israël geen suiker. Honing was dus een goed alternatief en werd veelvuldig gebruikt voor het zoeten van gerechten. In India was in 500 voor Christus wel al suiker in gebruik, maar vreemd genoeg zou het tot 700 jaar na Christus duren voordat suikerriet, vooral onder invloed van de Arabieren, in Israël en Europa bekend werd.
Vooral ter gelegenheid van Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar, wordt honingkoek gebakken. Dit jaar wordt Rosj Hasjana gevierd op 25 september. Dan breekt volgens de joodse kalender het jaar 5783 aan. Zoet eten wordt geserveerd om een zoet jaar van zegeningen en overvloed in te luiden. Honing, een heerlijk symbool. 

 

Honingkoek recept

Ingrediënten:
50 g appelstroop • 100 g vloeibare honing • 1,5 dl melk • 250 g zelfrijzend bakmeel • ruime theelepel kaneel • mespunt kruidnagelpoeder • 75 g bruine hazelnoten of amandelen • 75 g gehakte dadels 

Bereiden
Meng in een kom 50 g appelstroop, 100 g vloeibare honing en 1,5 dl lauwe melk. Zeef 250 g zelfrijzend bakmeel en voeg een ruime theelepel kaneel en een mespunt kruidnagelpoeder toe. Roer alles tot een stevig beslag en voeg er 75 gram gehakte hazelnoten en 75 gram gehakte dadels aan toe. Schep het deeg in een ingevette cakevorm van 1 liter. Sprenkel voor de garnering de bovenkant met vloeibare honing en strooi er extra stukjes noot naar keuze overheen. Bak 60 minuten op 160°. Bedek na 40 minuten de cake met aluminiumfolie en laat verder bakken. Laat de honingkoek afkoelen in de vorm. Eet smakelijk!

 

Myriam Steemers