Gerardus Magazine 2022-2

2022-2

Lees dit eens

Zorg op menselijke maat

VerpleegThuis

Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie

Teun Toebes Prijs: € 20,00; Uitgeverij De Arbeidspers  bestel dit boek

 

“Eén op de vijf mensen krijgt dementie… Negentig procent van de mensen met dementie overlijdt in een verpleegtehuis.”
Dit wetend heeft de auteur het gewaagd op een gesloten afdeling van een verpleegtehuis te gaan wonen. Dat deed hij toen hij student was in de zorgethiek. Hij werd huisgenoot én zorgverlener van mensen die lijden aan dementie. Dichterbij kun je in een leefwereld van mensen voor wie jij je wilt inzetten, amper komen. In de confrontatie met de praktijk van alle dag is het een heel persoonlijke missie van Toebes geworden de levenskwaliteit van mensen met een dementie te verbeteren. Zijn inzichten, zo concreet en beeldend beschreven, zijn werkelijk een ontdekking. Immers, zodra de diagnose dementie vastgesteld is, wordt de getroffene tot object van zorg en wordt hem of haar bijna elk persoonlijk initiatief ontnomen. Confronterend!

Aan de hand van zijn omgang in een dubbelrol als professionele zorgverlener en tegelijkertijd als mantelzorger voor zijn oudtante Greet komt de auteur nieuwe inzichten en mogelijkheden voor de zorg om demente mensen op het spoor. Maar hij beschrijft ook de vernederende werking van het zorgsysteem dat maar moeilijk verandert. Heel boeiend. Het boek is geen aanklacht tegen de concrete zorgverleners, maar veeleer tegen het hele zorgsysteem. Zo log als een oceaanstomer die maar moeilijk van koers kan veranderen.

Voor mensen die op een of andere manier betrokken zijn in de omgang met en de zorg voor iemand met dementie, mantelzorgers en familie, reikt dit boek een veelheid aan inzichten aan, herkenning, tips en suggesties. Het boek heeft mij een goed inzicht gegeven in wat achter ons verpleeghuissysteem schuilgaat, hoe dat verbeterd kan worden en hoe de menselijke maat weer teruggevonden kan worden. Wij hebben goede zorg, maar er valt nog heel veel aan kwaliteitsverbetering te winnen. Voor mij was het lezen van dit boek een verrijking. Een aanrader dus! De kans dat dit ook mijn toekomstperspectief wordt, is één op vijf. Dat stemt tot nadenken.


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Titus Brandsma

Van held tot heilige

Onder redactie van o.a. Christoph Lüthy, Frans Wijsen en Marc De Kesel; Prijs: € 19,99  bestel dit boek

 

Dit jaar is de heiligverklaring van Titus Brandsma. Wie was hij en hoe werd hij van een held een heilige? Brandsma was een veelzijdig man. Niet alleen pater karmeliet, maar ook één van de eerste hoogleraren Wijsbegeerte en rector aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. En niet in de laatste plaats: hij werd ook bekend als verzetsheld en martelaar.
Zeven wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut belichten in dit prachtig full colour geïllustreerde hardcover boek ieder aspect uit het leven van deze bewonderingswaardige mens.

 


Rust en Vreugd

Hendrik Groen, Prijs: € 20,99   bestel dit boek

 

Hendrik Groen publiceerde zijn eerste dagboek in 2014. Nu geeft hij een komische, maar ook vileine schets van een typisch Nederlands fenomeen: de volkstuinvereniging. In deze roman leren we Emma Quadvliegh kennen die een oude inschrijving voor een tuinhuisje bij ‘Rust en Vreugde’ erft. Ze wordt op slag verliefd op het haar aangeboden huisje en besluit er aan de slag te gaan, hoewel ze geen verstand heeft van tuinieren. Maar dan zijn er ook de behulpzame aardige buren. Gaandeweg ontdekt ze dat het er in haar ‘paradijsje’ niet altijd even vredelievend aan toe gaat. Hendrik Groen beschrijft in dit boek op soms hilarische en voor velen herkenbare manier de volkstuingebruiken. 

Jan Hafmans CSsR