Gerardus Magazine 2022-4

2022-4

Achterpagina

Bidden in tijden van oorlog

“Wordt er nog gebeden voor Oekraïne? Of is dat uit de tijd?” Het is de vraag van een man die zes jaar was in 1940. Zijn moeder had hem verteld dat de Duitse soldaten kwaad kwamen doen in ons land. Toen een van die soldaten hem een chocoladereep aanbood, weigerde hij die. “Die tijd is als een film die ik voor me zie”, vertelt hij. In 1945 kreeg hij van een Canadese soldaat een witte reep. Hij nam die graag aan. Hij was ondervoed en werd naar meerdere adressen gebracht om aan te sterken.  Driemaal bij boeren en eenmaal in Oudenbosch bij de broeders van de school waar hij in Rotterdam  op school zat. 
Op 28 mei viel er een bom boven hun huis aan de Rose straat. Hij weet niet of het een Duitse of Nederlandse bom was. Zijn vader die machinist was bij het spoor vond een nieuw onderkomen. Ze doken een week onder na de spoorwegstaking. In dat huis, tweehoog met een bovenverdieping, heeft hij tachtig jaar gewoond. Niet zijn lichamelijke klachten en zijn heimwee naar dat huis stonden centraal, maar de herinneringen aan de oorlog toen. 
Deze oorlog nu maakt hem angstig. Hij had niet verwacht dit nog weer mee te maken. Voor hem is Oekraïne meer dichtbij dan ver weg. Hij heeft angst voor een nieuw bombardement op Rotterdam. Hij heeft angst voor een atoombom. Hij heeft er over gehoord. Ik vertel hem dat ik droomde ergens onderweg te zijn en ineens twee brandende flats te zien. Ik vertelde het om hem te laten weten dat hij niet alleen is met zijn angst. 
Ik had in het bisdomblad van Haarlem de Paasbijdrage van bisschop Hendriks gelezen. Die schreef dat er de laatste jaren nog nooit zoveel kaarsen hadden gebrand in de Mariabedevaartplaats in Heiloo als de laatste weken. Misschien is dat ook zo in Wittem? Ik vertelde hem dat. Hij vroeg me om speciale gebeden voor de oorlog. Ik stuurde hem een gebed voor de journalisten.   

 

OM BESCHERMING VAN DE JOURNALISTEN

 

Bescherm alle journalisten
Die het ware nieuwe nieuws niet verdraaien
Die geen dienaren zijn van valse machten
Die de onderste steen boven laten komen
Die in woord en beeld het geweld laten zien

 

Bescherm allen
Die het ware woord niet muilkorven
Die recht willen doen aan de werkelijkheid
Die mensen die lijden aan oorlogsgeweld aan het woord laten komen
Die ons de verwoeste straten en flats laten zien

 

Bescherm allen
Die worden bedreigd
Die hun nationaliteit wordt afgenomen
Die onder vuur worden genomen
Die hun leven wagen omwille van de waarheid.

Marinus van den Berg Wilt u reageren? E-mail: mjvdb@planet.nl