Gerardus Magazine 2022-5

2022-5

Van de redactie

Water

Ik schrijf dit op 21 juni, de dag dat officieel de zomer begint, maar dagen van ruim dertig graden hebben we al gehad. Het tafereel op de voorkant van deze Gerardus brengt op zomerse dagen verkoeling, alleen al bij het zien ervan. Verfrissend water. Nummer twee van deze jaargang toonde ook een foto met water; verwoestend water dat vorig jaar rond deze tijd veel ellende veroorzaakte in Valkenburg en in onze buurlanden. Het zijn twee van de vele betekenissen die water heeft voor ons mensen en onze aarde. Het kost ons als redactie geen moeite om in alle acht nummers aandacht te geven aan het thema ‘water’. 

 

Klimaatactivisten maken zich ernstig zorgen over de toekomst van onze aardbol. Door de opwarming van de aarde zal de zeespiegel stijgen en het water ons letterlijk en figuurlijk tot de lippen komen.  Aan de andere kant wordt (drink)water steeds meer een schaars artikel en dus een kostbaar goed. We spreken over de ‘verwoestijning’ van grote delen van onze aarde. Mensen komen om door gebrek aan drinkbaar water en water wordt tot een politiek wapen als je de waterhuishouding in handen hebt, zoals Israël kan bepalen hoeveel water er toevloeit naar de Palestijnse gebieden. 

 

Maar het is goed dat deze Gerardus opent met een foto van verfrissend water en Myriam Steemers in het eerste artikel een positief en beloftevol verhaal schrijft over water als symbool van nieuw leven. Want water is in de bijbel vooral een symbool van hoop, van frisheid in een dor en droog bestaan. Kijk ook eens naar de mooie foto van Claudia van den Hof op blz 7 en de tekst daarbij!

 

Ik hoop dat ook de andere artikelen wat verfrissing zullen brengen, als u op een hete zomerdag op een schaduwrijk plekje deze Gerardus ter hand neemt, met een verfrissend glas water of iets anders en misschien zelfs met rozijnenkoek van koning David erbij! 

We komen weer graag bij u rond 1 september.

p. Henk Erinkveld CSsR, hoofdredacteur