Gerardus Magazine 2022-6

2022-6

Bijbels koken

Popcorn voor Ruth

Het bijbelboek Ruth lijkt wel een novelle en dat is het eigenlijk ook. Het is een verhaal over mensen die in vertwijfeling emigreren, een nieuw bestaan opbouwen en na jaren weer thuis komen. Het boek Ruth is kort, maar rijk van inhoud.

 

Het verhaal
Toen in Betlehem in Juda door aanhoudende droogte een hongersnood uitbrak trok Elimelech met zijn vrouw Noömi en hun twee zonen Machlon en Kiljon naar Moab ter hoogte van Jericho. Het was een vruchtbaar gebied aan de overzijde van de Dode Zee. Elimelech overlijdt na aankomst in Moab en Naomi wordt weduwe. Ook haar zoons die inmiddels gehuwd waren, de een met Orpa en de ander met Ruth, twee Moabitische vrouwen, overlijden. De vrouwen staan er alleen voor.
Na tien jaar besluit Naomi terug te keren naar Bethlehem, naar haar familie. Ruth haar schoondochter, gaat met haar mee. In Bethlehem aangekomen is juist de oogst van de gerst begonnen. Ruth besluit aren te gaan lezen op het veld en dat blijft voor Boaz, de eigenaar van de akker, niet onopgemerkt. Hij is vriendelijk voor haar. In Ruth 2,14 lezen we: ‘Toen het etenstijd was zei Boaz tegen haar: kom maar hier en neem een stuk brood en doop het in de wijn. Ze ging naast de maaiers zitten, en hij gaf haar geroosterd graan. Ze at tot ze genoeg had en ze hield zelfs nog over’.
Graan was een belangrijk voedingsmiddel. Graankorrels zoals mais werden echter ook geroosterd gegeten. Maiskolven werden in vuur gelegd zodat de vezels verbrandden en de korrels knapperig werden. Gepofte mais is nog steeds een lekkernij. Mocht je denken dat popcorn een Amerikaanse uitvinding is, dan weet je nu beter. 

 


Recept

Verhit een scheutje olie in een pan.
Zet het vuur laag en leg twee korreltjes mais er in. Als deze borrelen en rond beginnen te draaien is de olie voldoende warm.
Voeg de overige maiskorrels toe.
Als je de eerste plopjes hoort: zet de deksel even iets van de pan af, zodat het vocht kan ontsnappen.
Schud af en toe de pan zodat popcorn niet aanbrandt.
Als het ploppen is opgehouden laat het van het vuur af met de deksel erop.
Na een minuut of 2-3 de gepofte mais in een glazen kom gieten.
Pas op: het is erg heet, laat eerst even een minuut of 5 afkoelen.

Myriam Steemers