Gerardus Magazine 2022-6

2022-6

Lees dit eens

Speelbal in een vechtscheiding

Niemand vraagt hoe het met mij gaat  

Gracia Lebbink, Prijs: € 16,99 bestel dit boek

Een roman dit keer, over de tiener Sanne. Het boek begint in de zomervakantie waarin ze juist van de basisschool naar de middelbare school gaat. Het verhaal gaat over huiswerk, vriendinnen, leuke kleren, schoolfeestjes en de ontluikende interesse voor jongens.
Maar juist in die zomer vóór de middelbare school gaan Sannes ouders uit elkaar. Het is een echte vechtscheiding, waarbij de een de ander niets gunt. Het contact tussen Sannes ouders bestaat slechts uit scheldpartijen, verwijten en pesterijen. En de kinderen, Sanne en haar broertje Daan, zijn daar op allerlei manieren de dupe van. Sanne moet voortdurend schipperen, om haar vader niet kwaad te maken en het gezeur van haar moeder te ontwijken. En dan de wekelijkse verhuizingen van het huis van vader naar het huis van moeder. Broer Daan houdt dit niet vol en krijgt ernstige psychische klachten.
Een boeiend boek, dat je deelgenoot maakt van het leven en de gedachten van een gewone tiener in deze tijd. Maar tegelijk een boek dat toont wat mensen elkaar kunnen aandoen. Sannes ouders zijn voortdurend bezig om elkaar te kwetsen, maar in feite beschadigen ze vooral hun kinderen. Sanne is daardoor een eenzaam kind, dat juist in de moeilijke jaren op weg naar volwassenheid de steun van ouders moet missen. 
‘Niemand vraagt hoe het met mij gaat’ is een zogenaamd YA-boek, een boek voor ‘young adults’, dus voor jongvolwassenen. Al hoor ik niet tot die doelgroep, ik heb het boek in één ruk uitgelezen. En voor wat oudere mensen zoals ik is het goed om op de hoogte te blijven van de leefwereld van jongeren.
Schrijfster Gracia Lebbink zegt zelf: “Ik hoop met het boek troost te bieden aan de kinderen die dit overkomt en daarnaast te bereiken dat vechtende volwassenen of hun directe omgeving die mijn roman lezen zichzelf flink achter de oren gaan krabben over hun gedrag.” Als die kinderen en die volwassenen de moed hebben om dit boek te gaan lezen, dan zal dat zeker lukken.


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Geloof en een hoop zonnepanelen

Kees Posthumus, Prijs: € 17,50 bestel dit boek

Overal in Nederlandse kerken (zowel protestants als katholiek, en ook in synagogen) zijn mensen op zoek naar een meer duurzame manier van leven. Want wie gelooft in een scheppende God, wil voor de schepping zorgen en haar bewaren. Hoe word je een ‘Groene Kerk’? Theatermaker Kees Posthumus heeft in dit boek allerlei voorbeelden verzameld van kerken die serieus werk maken van duurzaamheid. Dit heeft hij aangevuld met interviews, verhalen en gedichten over Gods Schepping, liederen, gebeden en recepten. De grappige cartoons van Martijn Cornelissen voltooien het geheel. 


Tussen twee werelden

Wat bijna doodgaan mij leerde over het leven 
Suleiken Jaouad, Prijs: € 23,99 bestel dit boek

De zomer waarin Suleika Jaouad afstudeerde, kreeg ze de diagnose leukemie, overlevingskans: 35%. Ze was tweeëntwintig. Een groot deel van de vier jaar die volgden, bracht ze door in een ziekenhuisbed, vechtend voor haar leven. Toen ze eindelijk ontslagen werd, was ze volgens de dokters ‘genezen’. Maar eigenlijk was dat proces pas net begonnen. Ze had vijftienhonderd dagen lang wanhopig geprobeerd te overleven, en nu dat haar gelukt was, realiseerde ze zich dat ze geen idee had hoe je opnieuw de wereld in gaat na zo’n ervaring.
Dit is een uniek en hoopgevend verhaal, dat gaat over rouw èn dankbaarheid. Het inspireert om elke dag ten volste te leven.  

Ageeth Potma