Gerardus Magazine 2022-8

2022-8

Lees dit eens

Een verademing

Lang leve de mens

Redden we het ook met tien miljard? 
Ralf Bodelier - Prijs: € 22,-     bestel dit boek

Op de voorkant van het boek van Ralf Bodelier is een kleine zwarte vliegende figuur afgebeeld. Het is Icarus, een personage uit de Griekse mythologie, die steeds hoger gaat vliegen met zijn met was vastgemaakte vleugels. Hij komt te dicht bij de zon, de was smelt en hij stort in zee. Hoogmoed komt voor de val. Is dit de teneur in dit vlot geschreven boek? Is dat niet in strijd met de titel: ‘Lang leve de mens’? En dan is er ook nog de ondertitel ‘Redden we het ook met tien miljard?’. Wat kunnen we verwachten?
Ralf, eerder als pelgrim geïnterviewd in Gerardus (2/2022), is een optimistisch mens en maakt ons met aanstekelijk enthousiasme deelgenoot van zijn ideeën over een wereld die er nog nooit zo goed voorgestaan heeft. Hm, zult u denken; dat valt te bezien met al die crises tegenwoordig. Maar hij weet in heldere taal duidelijk te maken dat, ondanks zeker allerlei tekortkomingen, de mens in staat is zaken ten goede te keren. 
Het is een rode draad in zijn boek: de mens heeft hersens gekregen om die te gebruiken. Dat doet hij ook door de eeuwen heen en daarom is de toekomst helemaal niet zo apocalyptisch als doemdenkers ons willen doen geloven. 
Hij pleit voor een herwaardering van de mens als schepper, bouwer en beschermer. Met voorbeelden geeft hij aan hoe o.a. de levensverwachting van de mens enorm vooruitgegaan is, armoede teruggebracht is, ziektes bestreden worden, er in geslaagd wordt het groeiend aantal mensen nog steeds te voeden, de natuur zich ongelooflijk kan herstellen. En dat allemaal door de inzet van mensen. Het aantrekkelijke is dat hij niet alsmaar hamert op wat niet goed gaat en wat anders moet, maar dat hij steeds weet te overtuigen dat we, ook als we met tien miljard op aarde zijn, het goed kunnen hebben.
Dit boek is een verademing te midden van al die pessimistische verhalen over klimaat, milieu, economie etc. En ja, er is veel om ons zorgen over te maken. Ralf Bodelier ontkent dat niet. Door de manier waarop hij de ‘toestand’ beschrijft ga je bewuster nadenken over wat er allemaal gezegd en geschreven is, en nog wordt, over de teloorgang van de aarde. ‘Wij zijn niet gedoemd’, aldus de auteur.


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Elke familie heeft een verhaal

Over de erfelijkheid van liefde en verdriet 

Julia Samuel, Henriëtte Gorthuis (vert.), Prijs: € 23,99 bestel dit boek

Elke familie heeft een verhaal van liefde en verlies, vreugde en verdriet. Onze relaties met anderen hebben een fundamentele invloed op onze gezondheid en geluk – en familie is de enige relatie die we nooit kunnen verbreken. Juist de dingen die met het blote oog niet zichtbaar zijn, leven in ons door. Psychotherapeute Julia Samuel geeft inzicht in hoe diepgaand we zijn beïnvloed door traumatische gebeurtenissen van onze voorouders. En zolang die niet zijn verwerkt, staan ze op scherp in ons lichaam, klaar om ons ook tientallen jaren later nog te bespringen. Julia Samuel laat zien hoe familieleden samen problemen kunnen oplossen.


Landlijnen

Raynor Winn - Prijs: € 23,99   bestel dit boek

Raynor Winn doet verslag van de zwaarste wandeltocht die zij en haar man tot nu toe ondernamen: meer dan 1600 kilometer, van het noorden van Schotland naar de kust van zuidwest Engeland.
Hoe verhouden wij ons tot elkaar, en tot het land, vraagt zij zich af, nu de breuklijnen tussen de verschillende naties steeds groter lijken te worden? Hebben we nog genoeg gezamenlijks om het behoud van de aarde en de natuur voorrang te kunnen geven? Winn beschrijft de vaak zware tocht in haar mooie, heldere taal: de vreemden en vrienden, de wilde natuur en de dieren die zij onderweg tegenkomen. Daarbij weet ze niet alleen het fysieke land, maar ook het onzekere toekomstpad van deze tijd onnavolgbaar in kaart te brengen.

Lisa Weeda vertelt het verhaal van een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Kleindochter Lisa reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder naar diens geboorteplaats Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja die sinds 2015 is verdwenen. Ze weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren. In haar verbeelding ontmoet ze haar overgrootvader en gaat samen met hem op zoek naar sporen van haar neef Kolja.

Marije BijleveldÂ