Gerardus Magazine 2022-8

2022-8

Bijbels koken

Chanoeka-koekjes uit Makkabeeën

Chanoeka is een joods feest en staat ook bekend als het feest van de lichtjes en inwijdingsfeest. Het feest duurt acht dagen. Dit jaar wordt het gevierd van zondagavond 18 december tot maandag 26 december. Het heeft niets te maken met ons kerstfeest maar is ontstaan rond 165 voor Chr. toen de Makkabeeën in opstand kwamen tegen de Syrische bezetting en de grove aantasting van de joodse cultuur. Toen de Syriërs verslagen en verdreven waren, werd de tempel in Jeruzalem opnieuw ingewijd. Om deze heuglijke gebeurtenis voor alle tijden te kunnen vieren werd Chanoeka ingesteld. Overigens is het boek Makkabeeën, ontstaan rond 125 voor Chr., een apocrief boek. Het staat alleen in de katholieke uitgave van de bijbel.
Tijdens Chanoeka wordt een speciale chanoeka-kandelaar gebruikt met daarop negen kaarsjes. In het midden staat de aansteekkaars en deze brandt alle dagen van het hele feest. Iedere dag wordt een nieuw kaarsje aangestoken. Bij een feest horen lekkere hapjes, zoals de chanoeka-koekjes.


Recept

Deze koekjes worden gebakken in de vorm van een Davidsster en zo verwijzen ze naar de afstamming van Jozef en Maria.

 

Ingrediënten
200 gr bloem • 2 theelepels bakpoeder • ¼ theelepel zout • 50 gr boter • 50 gr witte suiker • 2 eieren • 1 theelepel vanille-extract

 

Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakplaat in. 
Meng de bloem met het zout. Klop de boter en suiker in een grote kom tot een gladde massa. Klop de eieren er één voor één door tot ze volledig zijn opgenomen. Houd wat achter voor het bestrijken van de koekjes. Klop het vanille-extract er door. Voeg als laatste de bloem toe en meng tot deze goed is opgenomen. 
Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van 0,5 cm. Steek met vormpjes de Davidssterren uit en bestrijk de koekjes met het overgebleven eiwit.
Bak de koekjes in 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven af tot de randen goudbruin beginnen te kleuren.
Laat de koekjes 1 minuut afkoelen op de bakplaat voordat u ze op een rooster legt om volledig af te koelen. Bestrooi ze met poedersuiker. 

Myriam Steemers