Gerardus Magazine 2022-8

2022-8

Redemptoristen Wereldwijd

20 onvergetelijke ervaringen

Op 20 augustus jl. werd er een bijzonder jubileum gevierd: 20 jaar Redemptorist Volunteer Ministry (RVM). Deze vrijwilligersorganisatie zendt sinds 2002 jongeren voor een jaar uit naar redemptoristenprojecten o.a. in Ierland, Londen, Indonesië, Thailand, de VS en Peru. Voor het Gerardus Magazine interviewde ik vorig jaar Nils Backes die graag naar Paraquay had willen gaan, maar door de Covidpandemie een jaar in de Clemenspoort zijn plek vond. 

Tijdens de jubileumviering waren er ruim 120 gasten waaronder veel ‘jongeren’ die ooit uitgezonden waren, maar er waren ook delegaties uit Gent (België), Kirchhellen (Duitsland) en zelfs uit Ierland. Ze werden ontvangen door pater Jürgen Langer, redemptorist die al 20 jaar dit RVM-project leidt. 

In zijn toespraak benadrukte pater Langer: “We hebben veel meegemaakt op de verschillende plekken in landen waar we de jongeren naartoe hebben uitgezonden. Er waren heel verrassende ontwikkelingen die we niet hadden kunnen vermoeden, maar we hebben ook tegenslagen moeten accepteren. Zo terugkijkend kan ik wellicht namens veel van onze vrijwilligers zeggen dat ze ter plekke in het buitenland zeer goed werk hebben gedaan en hebben samengeleefd met de plaatselijke redemptoristengemeenschap. Zij vingen de jongeren ook op wanneer hun taak moeilijk bleek of wanneer ze langzamer dan gedacht de plaatselijke taal leerden”. 

In de 20 jaar dat de RVM jongeren uitzond (na een goede voorbereiding) hebben er ongeveer 160 personen een jaar in het buitenland doorgebracht. Tijdens het jubileum keken enkele oud-vrijwilligers terug op hun jaar, waaronder de eerste vrijwilliger Bodo Schwarz: “Tot op vandaag herinner ik me nog levendig mijn vrijwilligerswerk in Philadelphia. Het geeft me nog steeds kracht en moed om als christen te leven in mijn werk als docent, met mijn familie en vrienden. Ik heb vertrouwen opgebouwd in mijn leven en geleerd verantwoordelijkheid te nemen voor mezelf en anderen”. Hij is momenteel docent op het College Josephinum Bonn (CoJoBo) en bezoekt om de twee jaar zijn vroegere project in Philadelphia in de VS, als onderdeel van een uitwisseling met een groep studenten.

Op 26 augustus jl. werd een nieuwe groep vrijwilligers tijdens een eucharistieviering uitgezonden. De huidige elf jongeren – van wie negen afkomstig van het CoJoBo – zijn inmiddels al aan het werk in de verschillende redemptoristengemeenschappen in onderwijs of sociaal werk. Zij vertrokken naar Cork en Belfast (Ierland), Sumba (Indonesië), Gent (België), Nongkhai (Thailand), Lima (Peru) en Philadelphia in de VS en doen hopelijk weer onvergetelijke ervaringen op.

Marianne Debets