Gerardus Magazine 2023-1

2023-1

Van de redactie

Op hoop van zegen

Lees artikel als pdf
 

Dat is toch een mooie wens aan het begin van een nieuw jaar: ‘op hoop van zegen’. Maar in ons taalgebruik klinkt er iets van twijfel in door: hopen tegen beter weten in… 

In het afgelopen jaar stapelde zich de ene crisis op de andere, zowel in eigen land als internationaal… En voor 2023 zijn de perspectieven bepaald niet rooskleurig. Je kunt je ervan afwenden of je kunt de realiteit eerlijk onder ogen zien. Wij kiezen met ons Gerardus Magazine voor dat laatste. We doen dat door ‘mensen van hoop’ aan het woord te laten. Mensen die ‘met de voeten in de klei staan’, maar onverwoestbaar vertrouwen uitstralen. 

Die mensen vinden we ook in de bijbel, waar ook dit jaar het eerste artikel over gaat. Ze uiten zich ook middels zang en muziek, niet alleen om blijdschap te tonen, maar ook vanuit ellende hoop en vertrouwen ‘uit te zingen’. De lofzang van Simeon, die op 2 februari (Maria Lichtmis) klinkt, is daar in deze jaargang het eerste voorbeeld van. 

Iemand ‘met de voeten in de klei’ is Ricus Dullaert; een van de nieuwe auteurs dit jaar. Hij is werkzaam in Johannesburg en hij stelt jonge vluchtelingen aan ons voor die hij bewondert om hun sterke levenswil, ondanks dat ze ontheemd zijn en slachtoffer van aids, die in Afrika nog altijd zeer veel slachtoffers maakt. 

Wij moeten vrezen dat ook in 2023 het nieuws beheerst wordt door de oorlog in OekraÏne. In dit nummer komen twee Oekraïeners aan het woord. Tania is als ‘Nieuwe Nederlander’ de eerste in de rij van mensen die vertellen of en hoe ze ons land ervaren als hun nieuwe vaderland. 

En de redemptorist pater Ruslan Pikh staat  gevluchte landgenoten in en rond Antwerpen bij. Hij komt naar Wittem om het feest van de Openbaring des Heren te vieren, ofwel ‘Driekoningen’, die symbool staan voor alle volkeren wereldwijd die op zoek zijn naar geluk en vrede. Maak Oekraïners en/of hun ondersteuners attent op de viering in de Oekraïense ritus op zaterdag 7 januari (12 uur; zie blz 22). Iedereen is van harte welkom, ook om erna met hen samen te zijn en te delen in hun en ons verlangen naar vrede. 

Wij wensen in het bijzonder hen, maar ook u allen een Zalig Nieuwjaar. Op hoop van zegen…

Medio februari zijn we weer bij u.

p. Henk Erinkveld CSsR, hoofdredacteur