Gerardus Magazine 2023-1

2023-1

Lezers over Gerardus

De groentespeciaalzaak in Edam

Lees artikel als pdf
 

In deze rubriek vertellen mensen over de betekenis van Gerardus in hun leven. Heeft u ook een bijzonder verhaal? Stuur het ons toe!

 

In de jaren vijftig stond er in Edam, waar mijn vader is geboren, een groentewinkel te koop. Dat was mijn vaders droom. Maar met een steeds groter wordend gezin had hij daar geen geld of onderpand voor. 
Tijdens het venten, waar we toen van leefden (vader, moeder en acht kinderen!) vertelde hij dit tegen een zekere Aal Veerman-Keuken uit Volendam. Deze diepgelovige vrouw organiseerde jarenlang met haar zoons de bedevaart vanuit Volendam naar Wittem. Ze zei tegen mijn vader: “Piet, ga eens mee met de bus naar Wittem en bid dan tot Gerardus. Dan zal je zien dat je wordt verhoord!” 
Hij is meegegaan en bad om hulp. Hij beloofde Gerardus dat als zijn gebed zou worden verhoord, hij voortaan ieder jaar naar Wittem zou gaan. 
Zijn gebed werd verhoord! Binnen twee maanden kwam er uit onverwachte hoek iemand op zijn pad die hem geld wilde lenen. Het was de oude baas van mijn moeder, die in de jaren veertig in Amsterdam intern als dienstmeisje werkte. Blij en opgelucht kon hij nu eindelijk toch de winkel kopen, waar wij als gezin ook konden wonen. Daarna is hij inderdaad jarenlang op bedevaart gegaan naar Wittem.

Als bruidsmeisje met vader mee naar WittemHet leuke voor ons was dat wij als kinderen om de beurt mee mochten. Voor ons leek het alsof Wittem aan de andere kant van de wereld was. Geweldig als je klein bent en nooit met vakantie gaat: heel vroeg uit bed en dan met je vader of moeder de bedevaartbus in vanuit Volendam. 
Zelf ben ik nog bruidsmeisje geweest in de processie in de kloostertuin; een prachtige herinnering. Mijn jongste broer is zelfs bij de doop naar Gerardus Majella vernoemd. Die broer heeft de goedlopende zaak in de jaren negentig met zijn vrouw overgenomen en ze werken daar nog steeds! Kijk maar op de website: www.gerardvisser.nl.
Nadat hij zijn zaak aan Gerard had overgedaan, is mijn vader binnen een half jaar overleden, 66 jaar oud. Zelf heb ik daar 32 jaar gewerkt: een geweldige tijd.

Wil Visser, Edam