Gerardus Magazine 2023-1

2023-1

Lees dit eens

Een muzikale bedevaart

Lees artikel als pdf
 

Alles lijkt zoals het was 

Nieuwe standaards over liefde, leven en verlies 

Frits Spits - Prijs: € 20 , inclusief twee cd’s - hier bestellen

Veel mensen kennen Frits Spits als radiomaker. Hij werd vooral bekend als presentator van ‘De Avondspits’ in de jaren ’80 en in de jaren ’90. Maar sinds enige tijd is hij ook bekend omdat hij na de dood van zijn geliefde vrouw Greetje in mei 2018 een boek schreef: ‘Alles lijkt zoals het was’. In woorden probeert Frits te vangen wat haar dood voor hem betekent: een leven met heel veel vallen en af en toe weer opstaan.
Hij ging schrijven zonder plan vooraf en dat geeft de verhalen extra kracht en authenticiteit. Hij zoekt en onderzoekt, stelt vragen waarop geen antwoorden komen en brengt daarmee zijn proces van rouw in kaart. In verhalen maakt hij de balans op van zijn bestaan en zo geeft hij niet alleen een portret van zijn vrouw Greetje, maar ook van zichzelf. En tegelijk zoekt hij naar houvast, pakt hij in het huishouden alledaagse dingen op, omdat zijn leven door moet gaan. In verhalen doet Frits steeds opnieuw pogingen om zijn Greetje ‘via een brug van woorden’ nog te bereiken. 
Frits zou Frits niet zijn als hij zijn verhaal niet zou vertellen aan de hand van een twintigtal liedjes en teksten die veel voor hem hebben betekend en hem nu troosten en bemoedigen om door te leven. Zo gaat Frits in de lente van 2019 terug naar Vaals in Zuid-Limburg. Hij had kostbare herinneringen aan deze plek die hij eens met Greetje bezocht. 
Hij koopt er voor zijn kinderen ansichtkaarten met postzegels en als hij daar naar kijkt, staat zijn hart even stil. Op de postzegel staat de hoes afgebeeld van een album van Frank Boeyen: ‘Foto van een mooie dag 1985’. En dan komt het liedje terug: 
    Alles lijkt zoals het was.
    De zonnestralen die ons komen warmen
    de mensen die elkaar omarmen
    Hoge pluimen boven het gras
    Alles lijkt zoals het was
Maar niets is meer wat het was. Belangrijk is wat ik voel. Dan komt Frits plots terecht in een museum met honderden heiligenbeelden en schiet door zijn hoofd: dit alles heeft ongelooflijk veel betekend voor onze voorouders. En hij bedenkt dat die ‘Zelfbedachte Hemel’ ook een bron is van inspiratie, misschien wel de enige manier om zich te verzoenen met de dood van Greetje.

 


Mijn moeder wil mijn naam niet weten

Christel Jansen - Prijs: € 20,99 - hier bestellen

2010. Esther neemt afscheid van haar stervende moeder, de beroemde celliste Lies Verbeek. Lies was als moeder ongrijpbaar. Ze ontkende het bestaan van Esther en haar broers, de kinderen groeiden op in pleeggezinnen en tehuizen. Esther wil weten wat haar moeder heeft gedreven tot dit drastische besluit. Komt het door haar jeugd als muzikaal wonderkind? Of door het verraad van de Joodse tenor Juliusz Kaufmann, Esthers vader en Lies’ grote liefde? Welk aandeel had de oorlog in de keuzes van Lies?

 


Voor God kom ik mijn cel uit

Margreet Sanders - Prijs: € 19,95 - hier bestellen

De auteur is theoloog en momenteel geestelijk verzorger in een vrouwengevangenis. Daarvóór was ze tijdelijk werkzaam in een jeugdgevangenis. Ze vertelt over 22 ontmoetingen met ‘echte mensen’, zoals ze dat noemt: geen verzonnen personen, maar vooral: het gaat over jonge mensen die ‘hoe beschadigd of kwetsbaar soms ook, zichzelf en authentiek zijn’. Ze heeft evenzoveel deskundigen gevraagd om vanuit hun invalshoek als psycholoog, jurist, pastor, pedagoog, etc. te reflecteren op telkens zo’n verhaal. Als leidraad gaf zij aan hen mee de klassieke reeks van deugden en ondeugden. Het leverde een verrassende mix op van boeiende ervaringsverhalen en verdiepende beschouwingen.

Marianne Debets   Â