Gerardus Magazine 2023-1

2023-1

Achterzijde

Geteld worden of meetellen

Lees artikel als pdf
 

Al jaren wordt geteld hoeveel mensen op zondag de kerk bezoeken. Al jaren lezen we de cijfers over het teruglopend bezoek. Na de coronatijd zijn er mensen niet meer teruggekomen op zondag. Dat is in de ene plaats meer dan in de andere. We weten niet precies waarom, maar u weet dat misschien wel. 
We lezen de laatste jaren ook steeds meer over het sluiten van kerken, over het onttrekken aan de eredienst, aan het zoeken naar een nieuwe bestemming voor de gebouwen. Deze berichten laten de een onverschillig en stemmen een ander somber of verdrietig.  Niet alleen wat, maar ook wie verliezen we als kerkdeuren op slot zijn en blijven? Een vraag om met elkaar over te praten. 
Wat minder aandacht krijgt, is dat de kapellen drukker bezocht worden. Ik bedoel de kapellen langs de weg , de veldkapellen en de veldkruisen. Ik denk aan de mensen die deze kapellen onderhouden. Ik denk aan de pelgrimstochten van de aan Wittem verbonden Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden (SPV) zoals die er in Zuid-Limburg worden gehouden. Ik denk aan de komst van meerdere nieuwe kapellen in Twente. 
Ze worden niet alleen door rooms-katholieken bezocht. Ik hoor ook zeggen dat er de laatste jaren daar steeds meer kaarsen worden opgestoken en dat in de boeken die daar liggen, intentieboeken of voorbedeboeken, geschreven wordt. Er zijn wandelboekjes, zoals van de SPV en bijvoorbeeld ‘Twentse kruistochten’ van Marycke Janne 
Faber die langs die kapelletjes gaan. In die wandel­boekjes is ook aandacht voor veldkruisen. 
Kan een wandelaar onderweg soms even een pelgrim worden? Of is dat niet zo? Zijn ze alleen maar een rustpunt? Wat is de betekenis van deze kapellen, kappelletjes en van die pelgrims­tochten? Zouden we ze kunnen missen? 
Er zijn ook mensen die een kapelletje in hun eigen huis hebben. Van Herman Finkers is dat bekend. Hebt U een heilige plek in huis of in de tuin? Niet iedereen kan een lange afstand lopen. Is er een plek waar u even stilstaat om te mijmeren over de levensreis, de levensvragen, om te bidden, te danken, te hopen? Is het bestaan van kapelletjes voor ieder die op adem wil komen belangrijk voor onze samenleving?
Het zijn plaatsen waar het niet alleen gaat over tellen, maar waar ieder die er komt telt. 
Ik overval u deze keer met allerlei vragen en zie uit naar reacties. 


Wilt u reageren? E-mail: mjvdb@planet.nl

Marinus van den Berg