Gerardus Magazine 2023-1

2023-1

Ten slotte

Berichten

Lees artikel als pdf
 

Pelgrimsoord Klooster Wittem is dagelijks open tussen 08.00 en 18.15 uur. Via de glazen ingang  (links naast de kerk) komt u bij de receptie, kloosterboekwinkel en ‘Scala’, de ontmoetingszaal.  

In de winter is dat ook de toegang tot de kloosterkerk: dan blijft de hoofddeur gesloten! 
Receptie en boekwinkel zijn dagelijks open tussen 9 en 17 uur.

We zijn dan ook telefonisch bereikbaar via tel.nr. 043 4501741.

Ons nieuwe postadres is Wittemer Allee 34, 6286 AB Wittem.

En op  internet staat alle informatie over vieringen en andere activiteiten: www.kloosterwittem.nl .

 

Vieringen in Wittem 

• Op zaterdag is er om 19.00 uur een ‘kringviering’ van Woord en Gebed; en op zondag zijn er eucharistieveringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur. 
• Door de week is er om 08.00 uur een ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering, en om 18.00 uur een avondgebed; op elke donderdag wordt om 12.00 uur de rozenkrans gebeden voor de vrede.
• Op zaterdag 7 januari is om 12.00 uur een Oekraïense viering, in de eigen taal en ritus. In enkele  oosterse kerken wordt dan Kerstmis gevierd; in de Oekraïns-Orthodoxe kerk –zoals in het Westen- het feest van de Openbaring des Heren (‘Driekoningen’). Iedereen is welkom, ook om na afloop samen te zijn!
• De weekendvieringen van 14 en 15 januari staan in het teken van de zalige Petrus Donders. Op 14 januari 1887 was zijn sterfdag in de melaatsenkolonie ‘Batavia’ in Suriname.

 

Pelgrimswandelingen

De aan Klooster Wittem gelieerde Stichting Pelgrims­wegen & Voetpaden (SPV) heeft voor 2023 een jaarprogramma ontwikkeld met negen eendaagse pelgrimswandelingen. De folder vermeldt ook negen wandelingen van verwante organisaties in Limburg. De folder is gratis te verkrijgen in Klooster Wittem, maar ook te downloaden via www.spvlimburg.nl. De eerstkomende wandeltochten zijn:
- Donderdag 5 januari: Sint-Gerlachuswandeling Banholt- Houthem: 12 + 10,5 km. 
De Gerlachusparochie van Banholt pelgrimeert op het jaarfeest naar het graf van haar patroonheilige in Houthem. Vertrek na de eucharistieviering van 09.30 uur. Meer informatie bij leo@renierkens.eu

- Woensdag 1 februari: Brigidatocht: Wittem – Margraten - Noorbeek 12 + 13 km. 
Een klassieker van de SPV op het jaarfeest van de patrones van Noorbeek, ‘Sint-Briej’. Start: 7.00 uur in Wittem; halverwege is om 9.00 uur Margraten een opstapplaats. Om 11.00 uur is er een eucharistieviering met de dorpsgemeenschap, waarna in diverse café’s: frühschoppen. Om 13:00 uur kunt u met Arrivalijn 57 terug naar Wittem (halfuursdienst) of mee terugwandelen via het Gulpdal en buurtschap Landsrade. 

 

Groen in de winter

Klooster Wittem heeft zich aangesloten bij het netwerk ‘Groene kerken’ dat zich beijvert voor duurzaamheid, door zelf millieubewust te zijn, maar ook door het thema aan de orde te stellen in vieringen of anderszins. In het winterseizoen zijn in Wittem enkele lezingen onder de titel ‘Groen in de winter’.

- Woensdag 11 januari, 19.30 uur: Een lezing over ‘de groene spiritualiteit van Thomas Merton’ door Kick Bras, emeritus predikant en betrokken bij ‘Vacare’, platform voor meditatief leven. De lezing wordt afgewisseld met het meditatief lezen van teksten van de monnik Thomas Merton.

- Woensdag 1 februari, 19.30: Presentatie van het boek ‘VerduurSamen met Franciscus’ door Corinne Groenendijk. Haar boek gaat – zoals de titel al zegt – over duurzaam leven geïnspireerd door de heilige Franciscus van Assisi. 

Beide lezingen zijn gratis, maar een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld. Het is prettig als u uw deelname tevoren aanmeldt bij de kloosterreceptie.

 

Driekoningen/sterrentocht in Tilburg

Op zondag 8 januari wordt in Tilburg de oude traditie van het ‘driekoningen-zingen’ door kinderen in een nieuw jasje voortgezet, mede op initiatief van de activiteitencommissie van de Petrus Dondersstichting. Als ‘Vierde Koning’ zamelen zij speelgoed in voor kinderen uit gezinnen die dat niet kunnen betalen. Vergezeld door dans-, zang- en muziekgroepen trekken kinderen met lichtjes in een ‘sterrentocht’ door de straten, waaronder een ‘driekoningin’ gekleed in een koninklijk gewaad van licht. De tocht begint om 17.00 uur bij de Heikesekerk op de Oude Markt en eindigt daar ook met samenzang rond 19.00 uur.