Gerardus Magazine 2023-2

2023-2

Van de redactie

Goede tijden, slechte tijden

Lees artikel als pdf
 

Zo heet een TV-soapserie die al sinds 1990 wekelijks wordt uitgezonden en al meer dan 6.700 uitzendingen kent! Een paar doorsnee-families maken in die serie goede en slechte tijden door. Als je mensen vraagt: hoe beleef je deze tijd? dan vrees ik dat de wijzer doorslaat naar het laatste: het zijn slechte tijden, zeker als we het wereldnieuws in ogenschouw nemen. 
Op 24 februari a.s. zal het een jaar geleden zijn dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. En voor 2023 ziet het er somber uit: beelden van verwoeste steden, van dodelijke slachtoffers op straat, van vluchtelingen in opvangkampen worden steeds dramatischer. En de gevolgen worden ook in ons eigen land steeds meer voelbaar in de energiecrisis en stijgende prijzen. 
Sint Augustinus (354-430) zei 16 eeuwen geleden: “Het zijn slechte tijden, het zijn moeilijke tijden. Dat zeggen de mensen tenminste. Laten wij liever goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed. Wij zijn de tijden. Zoals wij zijn, zo zijn de tijden.” Gelukkig zijn er veel mensen die gewoon goed doen op de plek waar ze leven en werken. We proberen als Gerardus Magazine bij te dragen aan ‘goede tijden’ door die mensen aan het woord te laten. ‘Leef goed, dan worden de tijden ook goed’. De Veertigdagentijd staat voor de deur. Daar kunnen we een goede tijd van maken. Suggesties daartoe vindt u ook in dit blad.
Rond 1 april zijn we weer bij u terug met een nieuwe Gerardus. Dat is vlak voor de Goede Week en Pasen. Begin van de lente. Na slechte tijden is er een Goede Tijd op komst. Daar mogen we naar uitkijken.

p. Henk Erinkveld CSsR, hoofdredacteur