Gerardus Magazine 2023-2

2023-2

Bijbels koken

Appeltaart voor Sabbat

Lees artikel als pdf
 

Sabbat is voor joden de wekelijkse rustdag zoals de zondag dat is voor christenen. Sabbat begint op vrijdagavond bij zonsondergang en duurt tot zonsondergang zaterdagavond. Precieze tijden zijn te vinden op de Gerarduskalender. 
De plicht tot het houden van de sabbat staat in de Tien Geboden en is daarmee uiteindelijk een universeel gebod. ‘Wees gedachtig dat gij de dag des Heren heiligt’. In Genesis lezen we dat ook God zelf rust op de zevende dag van zijn scheppingswerk. 
De sabbat wordt gekenmerkt door een uitgebreid en rijk ritueel. Het begint met het aansteken van twee kaarsen. Daarna volgt de zegening van de kinderen en de Kiddoesj, de zegenspreuk over de wijn, symbool van leven en vreugde. Ook de galles, de broden, symbool voor het manna dat het volk in de woestijn ontving, worden gezegend. Dan volgt de maaltijd die vaak afgesloten wordt met een speciale appeltaart.  
Dit rijke ritueel maakt ons bewust dat de rustdag een geschenk van God is door Mozes aan ons doorgegeven.

 


 

Recept

 

Ingrediënten:
2 grote appels • 1 eetl. citroensap • 2 theel. kaneel • 200 gr fijne kristalsuiker • 3 eieren • 200 gr boter • sap van 1 sinaasappel (100 ml) • 1 theel. vanille extract • 350 g zelfrijzend bakmeel • ½ theel. zout

 

Bereiden
Bedek de bodem en de zijkanten van een springvorm (20 cm) met bakpapier.
Was de appels, schillen hoeft niet.  Verwijder de klokhuizen met een appelboor. Snij de appels in vieren en dan in dunne plakjes en leg die in een kom, voeg citroensap, kaneel en 5 eetlepels suiker toe. Meng dit voorzichtig door elkaar. Beschadig de appelschijfjes zo min mogelijk.
Klop de eieren met de rest van de suiker luchtig. Voeg de gesmolten boter, sinaasappelsap en vanille extract toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel en spatel dit door de natte ingrediënten tot een glad deeg. 
Bouw laagjes. Bedek eerst de bodem van de vorm met ¼ van het beslag en bedek dit met een laag appelschijfjes. Herhaal dit twee of drie keer. Bedek de bovenkant met beslag!
Bak de taart 60 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.  Als je op de taart duwt en hij veert iets terug, is hij klaar. Laat de taart een kwartiertje afkoelen voor hem uit de vorm te halen. Geniet ervan!

Myriam Steemers