Gerardus Magazine 2023-3

2023-3

Redemptoristen Wereldwijd

Duizend redemptoristen ontmoeten

Lees artikel als pdf
 

Er zijn in de wereld zo’n vijfduizend redemptoristen verdeeld over tachtig landen. Hoe kun je als generaal bestuur al die mensen bereiken? Natuurlijk kun je brieven sturen. Maar tegenwoordig is het via internet mogelijk om duizend mensen samen te brengen in een ‘webinar’: een conferentie via het internet.


Dat gebeurde op 2 februari j.l. Dat is wereldwijd de Dag van het Godgewijde Leven, in 1997 ingesteld door paus Johannes Paulus II. Van over heel de wereld, verdeeld over alle tijdzones, kwamen redemptoristen, individueel en in communiteiten, samen via het beeldscherm. De generaal overste, pater Rogério Gomes uit Brazilië, sprak de deelnemers toe. 
Hij herinnerde eraan dat we leven in een wereld van zeer grote verdeeldheid, maar dat religieuzen en dus ook redemptoristen geroepen zijn om een teken van eenheid te zijn en met moed en enthousiasme de verlossing te verkondigen. “U bent belangrijk voor de congregatie, ga voorwaarts en wees niet bang! Laat u leiden door de Geest van de Heer”, zo moedigde hij aan. Het generaal bestuur bestaat uit zeven personen en allen spraken hun medebroeders toe, ter begroeting en als bemoediging.
De deelnemers zelf konden reageren via het toetsenbord door berichtjes te typen die de anderen op het scherm konden lezen. Zo was er onderlinge uitwisseling mogelijk. De moderne media helpen zo om wereldwijd de onderlinge band te versterken, ook zonder lijfelijk samen te komen.


Redemptoristen in actie tegen mensenhandel


Op 8 februari was de door paus Franciscus ingestelde ‘Wereldgebedsdag tegen Mensenhandel’. Hij zegt: ‘Mensenhandel ontsiert de waardigheid van de mens. Uitbuiting maakt mensen tot slaaf en tot gebruiksvoorwerpen die je kunt weggooien’. 
Ook deze dag werd wereldwijd gevierd met een soort online-bedevaart op initiatief van de Spaanse zusters Oblaten van de Allerheiligste Verlosser, nauw verbonden met de redemptoristen. Om 09.30 uur was er een speciaal pelgrimsgebed voor de slachtoffers van mensenhandel en dat werd herhaald in de achtereenvolgende tijdszones, beginnend in Oceanië, dan Azië, het Midden-Oosten, Afrika, Europa en Latijns-Amerika, en eindigend om 16.30 uur in Noord-Amerika. 
Met name in Azië zijn vrouwen en kinderen slachtoffer van deze mensenhandel: in armoedesituaties worden zij ‘verhandeld’ en misbruikt. Mede om de kans op kinderhandel zo klein mogelijk te maken, runnen de redemptoristen in India, in Goa, de Nano Nagle School (zie foto) voor met name (straat)kinderen uit sloppenwijken en migrantengezinnen. “Door gratis middelbaar onderwijs voor deze jongeren wordt kinderarbeid en kindermisbruik voorkomen”, aldus pater Ritesh Rosario CssR, de directeur van de school.


Oekraïeners in Antwerpen hebben nu ook een Gerardus

In de vorige aflevering vertelden we over de grote 
Oekraïense parochie in Antwerpen. In oktober j.l. hielden parochianen een bedevaart naar Sint-Gerardus in Wittem. Daar werd hen aan de Oekraïense gemeenschap een Gerardusbeeld aangeboden. Op 8 februari bracht een Wittemse delegatie dit grote houten reliëf, voorstellende Gerardus als vredesstichter (!) naar Antwerpen. Gerardus is ook kindervriend en daarom kreeg hij een plaats in de zijbeuk waar kindervieringen worden gehouden. Daar werd de beeltenis op zondag 12 februari (opnieuw) ingezegend door de bisschop van Antwerpen, mr Johan Bonny.