Gerardus Magazine 2023-3

2023-3

Bijbels koken

Een abrikozencake voor Eva

Lees artikel als pdf
 

In Genesis staat het verhaal over het paradijs waaruit de mens werd verdreven omdat Eva gegeten zou hebben van de vrucht van die boom van de kennis van goed en kwaad. In de tekst staat het Hebreeuwse woord tappûach. In de meeste vertalingen wordt dat vertaald met appel. Maar is dat terecht?
De 19e eeuwse Engelse bioloog Canon Tristram schreef dat met tappûach niet een appel, maar een abrikoos wordt bedoeld. Hij baseerde zich vooral op een tekst uit het Hooglied waar staat dat de vrucht van de boom heel zoet smaakt en een heerlijke geur verspreidt. Dat kan geen appel zijn. In die tijd waren appels klein en zuur. Bovendien, zo stelt Tristram, kwam de appelboom vóór 1000 v.Chr. niet voor in Israël!
Wanneer we in Spreuken 25,11 lezen dat de vrucht eruit ziet als van goud met een oranjeachtige kleur, dan is de link met de abrikoos snel gelegd. Meerdere biologen ondersteunden Tristrams’ redenering dat in het paradijsverhaal een abrikoos de verleidelijke rol speelde.
Dit is geen wereldschokkende ontdekking, maar wel een leuk element in het paradijsverhaal. Laat iedereen maar praten over die beruchte appel. Wij weten dat het een abrikoos was. Overigens doet dat niets af aan de strekking van het verhaal. Voor mij is Eva een dappere vrouw die koos voor kennis en inzicht, vandaar: een abrikozencake voor Eva, voor haar en voor alle vrouwen die vanaf die tijd ten onrechte beschuldigd worden oorzaak van alle kwaad te zijn.


 

Recept

 

Ingrediënten:
100 gr. boter • 50 gr. honing • 270 gram abrikozenjam • 2 losgeklopte dooiers • 270 gr. zelfrijzend bakmeel • 120 ml. yoghurt • 100 gr. gemalen walnoten • 100 gr. rozijnen • 2 theel. kaneel • 2 stijfgeklopte eiwitten • snuf zout

 

Bereiden
Klop de boter en de honing door elkaar. Voeg de abrikozenjam en de losgeklopte eidooiers toe en klop tot een mooie gladde massa. Voeg de yoghurt en het zelfrijzend bakmeel toe. Roer de noten, rozijnen, het zout en de kaneel er door.
Spatel de stijfgeklopte eiwitten er door. Schep het beslag in een goed ingevette cakevorm en laat de cake gaar worden in een op 170 graden voorverwarmde oven (ongeveer 60 minuten). Garneer de cake met een beetje honing!

Myriam Steemers