Gerardus Magazine 2023-4

2023-4

Lees dit eens

Boek van de hoop

Lees artikel als pdf
 

Levenslang activist  

Hans Beerends en de strijd voor een eerlijke wereld 
Ellen Magnus & Marc Broere - Prijs: € 19,99 - hier bestellen
Ooit gehoord van Hans Beerends? In bepaalde kringen is hij heel bekend, want hij is een van de pioniers van de wereldwinkels in Nederland. Ellen Magnus en Marc Broere schreven een biografie over deze opvallende man, inmiddels 92 jaar oud.

Hans Beerends groeide op in een door en door katholiek gezin. Aandacht voor recht en gerechtigheid in de samenleving kreeg hij daar met de paplepel ingegoten. Hij volgde de tuinbouwschool en ging werken bij de stadskwekerij van Amsterdam. 

Maar in zijn vrije tijd was hij actief in allerlei solidariteitsbewegingen zoals de anti-apartheidsbeweging. Na een tijdje kreeg hij de mogelijkheid om te gaan werken voor de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (waar hij al lang vrijwilliger was) en die mogelijkheid greep hij met beide handen aan.

Vanaf het begin waren er bij de wereldwinkels twee stromingen: een groep wilde vooral veel producten uit de Derde Wereld verkopen, waardoor lokale boeren en handwerkslieden een fatsoenlijk inkomen konden verdienen. Anderen vonden dat de verkoop van producten in dienst moet staan van bewustwordingsacties over onrecht in de wereld. 

Hans behoorde tot de laatste groep. Voor beide is wat te zeggen, maar de eerste groep heeft het op den duur gewonnen. Voor Hans een reden om – na vele jaren – de wereldwinkels te verlaten om op andere manieren aan zijn idealen te werken.

Dit boek vertelt niet alleen het verhaal van Hans Beerends, maar schetst ook een tijdsbeeld dat velen zullen herkennen: het leven vanaf de Tweede Wereldoorlog met de wederopbouwtijd, de toenemende welvaart en vrijheid en de jaren waarin de negatieve kanten van die welvaart en vrijheid duidelijk werden. 

Hans Beerends maakt het allemaal mee en bleef daarbij een optimistisch man, maar bovenal een man die zijn idealen nooit verloochende. ‘Levenslang activist’ is daarom een boek van hoop.


Pontius Pilatus

Hij veroordeelde Jezus ter dood maar twijfelde aan zijn schuld
Paul Maier - Prijs: € 20,00 - hier bestellen

Paul Maier schildert het portret van Pontius Pilatus, een ambitieuze Romeinse gouverneur. Te midden van politieke intriges wordt hij naar voren geschoven om in de provincie Judea de orde te handhaven. Met de grote invloed en macht van de joodse leiders vereist dat de nodige tact en moed.
Bovendien blijkt Herodus Antipas een verraderlijk complot tegen hem beraamd te hebben. En dan wordt hem ook nog het proces tegen Jezus van Nazareth in de maag gesplitst.
Paul Maier weet op een historisch verantwoorde en betrouwbare wijze het bekende beeld van Pilatus te completeren en te nuanceren.


Kind in Indië

Opgroeien in de kloof tussen kolonialisme en onafhankelijkheid in Nederlands-Indië
Michelle van den Berg - Prijs: € 27,50 - hier bestellen

Voor dit boek zijn acht mensen geïnterviewd die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Deze jaren zijn getekend door de oorlog, jappenkampen, de bersiap-periode en repatriëring. 
Het boek maakte Michelle van den Berg samen met kunstschilder Herma van Bolhuis. Herma maakte van elk van de acht geïnterviewden drie schilderijen: een portret, een model in interieur en een Indische herinnering. De combinatie van persoonlijke verhalen en schilderijen in impressionistische stijl zorgen voor een bijzondere inkijk in iemands leven.

 

Ageeth Potma   Â