Gerardus Magazine 2023-4

2023-4

Bijbels koken

Cheesecake voor Sjawoe’ot

Lees artikel als pdf
 

Zeven weken na Pesach (Pasen) wordt door de Joden Sjawoe’ot gevierd. Dit jaar valt dat op 26 en 27 mei. Oorspronkelijk was dit een oogstdankfeest, maar later kreeg het de betekenis van een openbaringsfeest waarbij de Joden herdenken en vieren dat zij op de berg Sinaï uit handen van Mozes de Tien Geboden ontvingen. 
Tijdens de avond van Sjawoe’ot wordt in de synagoge uit de eerste vijf boeken van Mozes (de Thora) gelezen. De traditie vertelt dat de Joden zich hadden verslapen op de ochtend dat zij de Wetten en Geboden van Mozes ontvingen. Daarom waken zij tegenwoordig tijdens de nacht van Sjawoe’ot. Zij lezen dan uit de Thora.
Tijdens Sjawoe’ot ligt bij het eten de nadruk vooral op lichte kost van vooral melkgerechten. Deze symboliseren de voedende kracht van de Thora. Een van de gerechten die op dit feest wordt gegeten is de cheese­cake. Vandaar dat ik u het recept voor een heerlijke Israëlische cheesecake presenteer. 
Het lijkt ingewikkeld, maar het is vrij eenvoudig. Een gemakstip: Het deeg van de bodem is ook te maken door het verkruimelen van kruidige koekjes en die te vermengen met boter.


 

Recept

 

Ingrediënten voor het deeg: 
100 gram boter • 2 kopjes bloem • 10 gram bakpoeder • 2 eetlepels suiker • 2 eierdooiers

 

Ingrediënten voor de room (alles op kamertemperatuur): 
500 gram roomkaas • 2 theelepels vanille extract • ¾ kopje suiker • snuf zout • 250 ml crème fraîche • 2 eieren
Verder nodig: springvorm 22 cm

 

Bereiden
Meng alle ingrediënten voor het deeg met een mixer tot een glad mengsel.
Doe het deegmengsel in een springvorm en verspreid dit gelijkmatig over de bodem. Zet de springvorm in de koelkast zodat het deeg op kan stijven.
Meng dan de roomkaas, het vanille extract, de suiker en het zout. Voegen de crème fraîche toe en spatel de eieren er een voor doorheen. Verspreid de massa over het deegmengsel en strijk glad. 
Bak in een op 160 graden voorverwarmde oven gedurende 110 minuten. Laat na het bakken de springvorm nog een uur in de oven staan en zet hem vervolgens gedurende de nacht in de koelkast om de cheesecake te laten opstijven. Haal hem er voor het serveren pas uit. 

Myriam Steemers