Gerardus Magazine 2023-4

2023-4

Redemptoristen Wereldwijd

Elf jongeren naar Peru, Bolivia en Paraguay

Lees artikel als pdf
 

De redemptoristen hebben al vele jaren in Duitsland een programma met de naam Redemptorist Volunteer Ministries, waarin ze jonge mensen een jaar lang uitzenden naar een ander land waar redemptoristen pastoraal en sociaal actief zijn. Een aantal jaren geleden werden de voorbereiding en terugkoppeling met de uitgezonden jongeren in Klooster Wittem gedaan. Dat is na de verkoop van het kloostergebouw niet meer mogelijk. Dit wordt nu elders in Duitsland gedaan.
Dit jaar zijn er elf vrijwilligers werkzaam in onderwijs of sociaal werk in Ierland (Cork en Belfast), België (Gent), Indonesië (Sumba), Thailand (Nongkhai) Peru (Lima) en de VS (Philadelphia).


In februari 2023 maakte pater Ludger Wolfert uit Bonn een drielandenreis door Zuid-Amerika als vertegenwoordiger van de provinciaal en bezocht Peru, Bolivia en Paraguay. Hij deed dat samen met de projectcoördinator  van RVM, Carlos Sanabria. Ze bezochten in Peru en Paraguay bestaande projecten en verzekerden zich van verdere samenwerking. In Bolivia bespraken ze de mogelijkheid voor verdere samenwerking met het uitzendingsproject en de mogelijkheid voor interculturele studentenuitwisselingen met de redemptoristenschool ‘Juan Neuman’ in Santa Cruz (foto).

De bezoeken en gesprekken gaven goede hoop – na de coronapandemie, toen reizen lastig was – op een verdere intensieve samenwerking in Zuid-Amerika.


 

Redemptoristen in Denemarken


Jawel, ook in Scandinavië zijn redemptoristen werkzaam. In januari 1899 arriveerden de eerste twee Oostenrijkse redemptoristen in Denemarken en in 1942 werd het land officieel een viceprovincie van de redemptoristenprovincie Wenen. Er zijn steeds redemptoristen van verschillende landen actief geweest, waaronder de paters André 
Keustermans en Jac Adams uit België. Nu zijn er vooral Poolse redemptoristen actief. Dit jaar vieren zij dat de eersten er 130 jaar geleden arriveerden en zich 70 jaar geleden daadwerkelijk vestigden in Kopenhagen. Dit dubbele jubileum werd onlangs gevierd met een parochiemissie voor drie taalgroepen: naast het Deens ook in het Pools en in het Engels; dat laatste voor met name Filippino’s die in Denemarken wonen. De zgn. ‘missiepreken’ werden verzorgd door drie Poolse confraters en een pater die geboortig is uit Noorwegen.