Gerardus Magazine 2023-5

2023-5

Bijbels koken

Kappertjessalade voor Prediker

Lees artikel als pdf
 

Kappertjes worden maar één keer in de Bijbel genoemd en wel in het boek Prediker (12,3-5). Eigenlijk is dat vreemd want de kappersstruik (Capparis spinosa) groeit in heel Israël en zowel de bessen als de bloemknoppen werden vaak gegeten. In een bijna poëtische opsomming van de gebreken van de ouderdom vermeldt Prediker ook het verdorren van de kappersstruik. Wanneer de smaak en de eetlust van de ouder wordende mens verdwijnt, kan zelfs de kappersstruik geen hulp meer bieden. Kappertjes zijn belangrijk als bevorderaar van de spijsvertering en ze zijn ook eetlustopwekkend. 
Kappertjes worden gemaakt van de bloemknopjes die ingelegd worden in zout en azijn. De struik kan wel twee meter hoog worden, maar komt ook voor als kruipende plant. Het is een echte vechter en overlever. In feite is hij onuitroeibaar en groeit vooral in dorre mediterrane streken. De bloemknoppen en de bessen (de kapperappeltjes) worden geoogst van mei tot september.
Omdat we langzaam maar zeker de zomer tegemoet gaan hier een recept voor een heerlijke, smaakvolle en frisse kappertjessalade. Eenvoudig en snel klaar te maken met weinig ingrediënten. Kappertjes passen in een gezond eetpatroon, zij zorgen voor variatie en veel smaak. Door hun zurige aroma zijn ze ook een goede toevoeging in sauzen, pasta’s, eieren, vis en vleesgerechten en stoofschotels.
Overigens komt ook de komkommer in de Bijbel voor. In Numeri 11,5 staat dat het volk in de woestijn mort dat ze de komkommers uit Egypte missen en het eten van het zoete manna maar eentonig vinden. Gelijk hadden ze. In de hitte en droogte van de woestijn moeten een salade van kappertjes en komkommers een ware fata morgana zijn geweest. 


Ingrediënten 
200 g witte kaas naar eigen smaak (zoals feta, mascarpone, geitenkaas of mozzarella) • 2 eetlepels olijfolie • 1 lepel wijnazijn (of citroensap) • 1 komkommer • snufje zout • peper • 1 eetlepel kappertjes

 

Bereiden
Klop de olijfolie en de wijnazijn (of citroensap) lobbig. 
Voeg er de verkruimelde kaas aan toe en meng alles goed door elkaar.
Snijd een komkommer in kleine blokjes voeg die toe en breng op smaak met wat zout, peper en kappertjes. 

Myriam Steemers