Gerardus Magazine 2023-5

2023-5

Redemptoristen Wereldwijd

Na 66 jaar eindelijk

Lees artikel als pdf
 

Op 11 mei jl. promoveerde een pater redemptorist. Normaal kijk je daar niet van op. Dat  gebeurt vaker, bijvoorbeeld aan de Academia Alfonsiana in Rome. Maar deze keer was het een bijzondere gebeurtenis. De promovendus aan de theologische faculteit van Innsbruck was namelijk de 90-jarige pater Augustin Schmied. uit Gars am Inn (D). 

Pater Augustin Schmied begon zijn doctorsstudie in 1957 aan de universiteit van München bij de beroemde theoloog en jezuïet Karl Rahner en voltooide nu pas - na 66 jaar! – zijn proefschrift. Zijn promotie-onderzoek ging over de theorie: ‘fides implicita’. Wat – in het kort uitgelegd – betekent: kan iemand gelovig zijn zonder de geloofswaarheden van de kerk te kennen?

Pater Augustin Schmied heeft echter geen 66 jaar aan zijn promotie gewerkt. Voordat hij destijds zijn project wilde afronden, werd hij benoemd tot professor aan het seminarie van de redemptoristen in Gars am Inn. Daarna werd hij professor aan het seminarie van de redemptoristen in Hennef/Geistingen (bij Bonn). 
Voor pater Schmied was het belangrijk om naast dit academische werk steeds ook pastoraal actief te blijven en retraites en lezingen te houden. Vanuit een geleefde praxis schreef hij daarnaast ook verschillende boeken over ‘kernwoorden van de christelijke boodschap’ en ‘parels van leven en geloof’. Zijn talent als schrijver benutte hij ook jarenlang als redacteur van het gerenommeerd theologisch tijdschrift: ‘Theologie der Gegenwart’ (‘Theologie van de toekomst’).

Toch bleef tijdens al deze werkzaamheden de afronding van zijn proefschrift in zijn achterhoofd zitten. Op een gegeven moment pakte hij de draad weer op, ondanks zijn hoge leeftijd. Daarbij had hij het geluk dat de theologische faculteit van Innsbruck bereid was om zijn proefschrift te accepteren, want zijn voormalige promotor pater Karl Rahner overleed al in 1984.

In de congregatie staat pater Schmied bekend als een briljant theoloog met een scherp geheugen en een schat aan kennis en ervaring. Tijdens de discussie bij zijn verdediging van het proefschrift waren de professoren van de theologische faculteit hier getuige van. 

Tegelijk is pater Schmied een beminnelijk mens met veel humor. Tijdens zijn promotie hoorden we hem zeggen: “Ik ben waarschijnlijk niet direct een rolmodel voor de huidige studenten, maar goed …”


Redemptorist-aartsbisschop in Irak


De ledenlijst van de Clemensprovincie van de redemptoristen telt momenteel drie medebroeders in Irak: de binnenkort 88-jarige Vlaamse pater Vincent Van Vossel, pater Meyassar BehnanMoussa Al-Kas (54 jaar), beiden in Baghdad; en de eveneens 54-jarige mgr. Bashar Warda, aartsbisschop van de Chaldeeën in Erbil in het door Koerden gecontroleerde noordelijk deel van Irak. Onlangs ontving de redemptorist-aartsbisschop een eredoctoraat aan de Walsh University in Ohio (VS). Bij die gelegenheid sprak hij over de christenen in  Irak. Ooit waren dat er meer dan een miljoen; maar dat aantal daalde met maar liefst 80% o.a. door de komst in 2014 van de Islamitische Staat. De meesten zochten hun toevlucht in de USA en andere westerse landen. Maar nu de IS is verdreven, komen opmerkelijk veel christenen weer terug. Volgens mgr Bashar Warda is hun motivatie vooral omdat zij hun kinderen in een goede katholieke omgeving willen opvoeden, en Koerdistan biedt momenteel een veilige en rustige omgeving. Het aantal Chaldeeuwse gezinnen is in zijn bisdom inmiddels verdubbeld van 4000 tot 8000 families.


600 kinderen bij St.-Clemens

In mei jl. gingen meer dan 600 kinderen van verschillende Weense katholieke scholen op bedevaart naar plekken van de patroonheilige van hun stad: de redemptorist Clemens Maria Hofbauer. Deze dag was eigenlijk al in 2020 gepland, maar werd destijds afgelast vanwege corona. Nu was het eindelijk dan zover.

De kinderen werden hartelijk ontvangen door de redemptoristen en enkele lekenmedewerkers van het klooster Maria am Gestade. Zij hadden in samenwerking met anderen tal van activiteiten voor de kinderen georganiseerd, die herinneringen opriepen aan het leven van de heilige Clemens. 

Nieuwsgierig kijken naar de grafkist van de H.Clemens, onder het altaar.Zo bezocht een groep de kerk Maria am Gestade, waar Maria Clemens Hofbauer in een zijkapel begraven ligt. Een andere groep bracht een bezoek aan een bakkerij in de stad omdat Clemens Hofbauer, voordat hij redemptorist werd, bakkersleerling was. Ik vermoed dat de kinderen van de bakker die uitleg gaf, beslist ook een lekker broodje kregen. 

Bakkersleerlingen in spe, net als de H.ClemensWeer andere kinderen bezochten de in Wenen bekende St. Anna- of Minoritenkerk. Nadat hij moest vluchten uit Warschau, pakte de heilige Clemens de laatste jaren van zijn leven weer zijn pastorale werk op in deze van oorsprong nationale kerk van de Italianen. 

De kinderbedevaart werd afgesloten met een grootse viering in de Stephansdom, de kathedraal van Wenen. In deze viering hadden de kinderen allerlei taken die ze met enthousiasme vervulden. En nu maar hopen dat dit een uitje wordt dat jaarlijks terugkeert…