Gerardus Magazine 2023-5

2023-5

Tenslotte

Mededelingen

Lees artikel als pdf
 

Vieringen in wittem 

- Zaterdag, 19.00 uur: ‘Kringviering’ van Woord en Gebed; zondag Eucharistievieringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur.  

- Door de week 08.00 uur ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door eucharistieviering. Op elke dinsdag om 12.00 uur ‘Twaalvuurtje’: kwartiertje even stil staan midden op de dag; elke donderdag 12.00 uur rozenkransgebed. Maandag t/m vrijdag om 18.00 uur: vesperviering.

- Op de laatste zondag van elke maand (30 juli, 27 aug.) is er om 17.00 uur in de ontmoetingsruimte  van Scala een meditatieve viering in de traditie van de oecumenisch gemeenschap van Taizé.


Wittemse Wandelingen  

- In Wittem is een boekje met deze titel te koop (€ 5,95) om zelf vanaf het klooster rondwandelingen te maken van 7 tot 15 km. Ook kunt u individueel op pad met de Wittemse rugzak, waarin een boekje met een rondwandeling van plm. 11 km, plus een drankje en wat versnaperingen. De stevige katoenen rugzak met inhoud is bij de receptie te koop voor € 9.95. Of koop een set enveloppen voor € 4,50 en maak de envelopjestocht van 3, 5, 6, 8 of 10 km. Open steeds een enveloppe en zo wordt stuk voor stuk de route prijsgegeven. 

- In de zomermaanden doet Klooster Wittem een groot aanbod van georganiseerde langere en korte wandelingen; in de vakantieperiode zijn die vaak op doordeweekse dagen. Zo is er de ‘verstillingswandeling’ in de avonduren, de ‘wie-wat-waar-wandeling’, de kruisjesontdekkingstocht en de wandeling ‘Wittems Verleden’. 

- Een leuke nieuwkomer is het kloosterommetje voor het hele gezin. Elke maandagochtend in juli en augustus kunt u met het hele gezin een puzzeltocht maken van 5 km vanuit Klooster Wittem met leuke opdrachtjes onderweg. Na afloop is er koffie, thee en limonade. Het ommetje begint elke maandag om 10.30 uur bij de kloosterreceptie; kosten in totaal € 6,- voor het hele gezin. 


Wandelen met de SPV

De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV), wandelpartner van Klooster Wittem, organiseert regelmatig eendaagse pelgrimswandelingen in en rond Limburg. We noemen de eerstvolgende wandelingen. Meer informatie is te lezen op www.spvlimburg.nl.

- Zondag 2 juli: Van Maastricht naar de Kroningsfeesten in Tongeren (B) 23 km
Start 09.00 u vanuit Maastricht/Wolder (mgr Vranckenplein; eindpunt lijn 3 stadsbus; gratis parkeren) of 3 km verder bij de H.Grafkapel te Kanne (B). Daar is de opening om 10.00 u. Dan via Zussen en Meer (Severinuskapel - bezinning/pauze) naar Tongeren; aankomst 15.00 u, als de 7-jaarlijkse Maria-Kroningstocht van start gaat.  Na afloop met de Belgische lijnbus terug naar Maastricht

- Dinsdag 11 juli: Benedictustocht van de benedictijner abdij Mamelis (Vaals) naar de abdij van Kornelimünster (D). Start om 08.00 uur met een eucharistieviering in de crypte van Mamelis, waarna aan de abt het eerste exemplaar wordt overhandigd van het nieuwe pelgrimsboekje Mamelis – Maria Laach. Dit is een 7-daagse tocht waarvan vandaag de eerste etappe wordt gelopen via o.a. het Drielandenpunt. Aankomst plm. 16 uur in de benedictijer abdij van Kornelimünster, waar ook de prior het nieuwe boekje in ontvangst neemt. Terug met openbaar vervoer (één overstap in Aken).

- Donderdag 10 augustus: Laurentiustocht Voerendaal – Laurensberg 17 km
Op het jaarfeest van de H.Laurentius start om 10.00 uur de wandeling van de in 1049 door paus Leo IX ingezegende kerk van Voerendaal naar die op de Laurensberg (vlak voor Aken) via  Simpelveld (bezinning en pauze) en Bocholtz. Plm 16.00 u afdalen naar de Akense voorstad voor een terras. Daar de bus naar Heerlen en overstappen op de trein naar Voerendaal.

- Zondag 13 en dinsdag 15 augustus: Kroedwusj­wandelingen: zie ommezijde!


Marialint-fietstocht

Een fietstocht langs zes Mariaoorden, en vanaf elk van die Mariaplekjes is ook weer een rondtocht te maken langs Mariakapelletjes. Een routefolder ligt klaar bij de receptie in Wittem of is te downloaden via www.kloosterwittem.nl/Marialint.


Rondleidingen

Elke week is er op woensdag en zaterdagmorgen van 11.00 tot 13.00 uur een rondleiding door kerk en kapellen, de tuin en grafkelder, en de monumentale kloosterbibliotheek. Kosten € 10,- pp, incl. koffie/thee en vlaai na afloop in de voormalige refter. U kunt zich tot 09.30 uur van de betreffende dag opgeven via de website of de kloosterreceptie. U krijgt bericht als de rondleiding onverhoopt niet door mocht gaan.