Gerardus Magazine 2023-6

2023-6

Tenslotte

in Wittem

Lees artikel als pdf
 

Vieringen in Wittem 

- Weekendvieringen. Zaterdag, 19.00 uur: ‘Kringviering’ van Woord en Gebed. Zondag eucharistievieringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur   

- Door de week 08.00 uur ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door eucharistieviering. Op elke dinsdag om 12.00 uur ‘Twaalvuurtje’: kwartiertje even stil staan midden op de dag; elke donderdag 12.00 uur rozenkransgebed. Maandag t/m vrijdag om 18.00 uur: vesperviering. 

- Op de laatste zondag van elke maand (27 aug., 24 sept.) is er om 17.00 uur in de ontmoetingsruimte Scala een meditatieve viering in de traditie van de oecumenisch gemeenschap van Taizé.

- Elke 1e en 3e woensdag van de maand is er van 19.00 tot 20.00 christelijke meditatie in de kloosterkerk. U krijgt vooraf een tekst toegestuurd met het thema; dus graag tevoren aanmelden!

 

Maand van de Schepping  

Sinds 2015 – het jaar waarin paus Franciscus de encycliek Laudato Sì schreef - is september in de RK Kerk de Maand van de Schepping. Iets langer zelfs, want 4 oktober, feestdag van dierenvriend St.-Franciscus is de slotdag. In Wittem besteden we daar aandacht aan in enkele activiteiten:

Zondag 3 september: Zondag van de Schepping
• In alle weekendvieringen aandacht voor dit thema
• ’s Middags is er een ‘scheppingswandeling’: om 13.15 uur met het openbaar vervoer naar Lemiers; bezichtiging van de schilderingen van de schepping in het Catharinakerkje te Oud-Lemiers; daarna natuurwandeling (8 km) terug naar Wittem. Kosten € 5,-; graag tijdig opgeven.
Woensdag 20 september: lezing ‘Vegetarisme in de wereldgodsdiensten’. De RK traditie van ‘geen vlees op vrijdag’ is zo gek nog niet. Ook andere godsdiensten kennen beperkingen in de vleesconsumptie. Aanvang 19.30 uur. Geen kosten; graag tevoren opgeven.
Zondag 1 oktober: zegening van huisdieren. Op de zondag vóór Werelddierendag, 14.00 tot 15.00 uur, vóór de kloosterkerk.
Maandag 2 oktober: lezing over de ‘fioretti’: wonderverhalen over St-Franciscus. Geen kosten; graag tevoren opgeven.
Woensdag 4 oktober: Feestdag van Sint-Franciscus. Om 18 uur een speciale vesperviering rond het Zonnelied van deze vriend van Gods schepping.

 

Er is in deze periode in Scala een bijzondere expositie van schilderijen van Jouk Boon (1981). In zeven werken geeft hij de zeven scheppingsdagen weer; in zeven volgende schilderingen laat hij zien hoe de mensheid de schepping dreigt te vernietigen. Maar de serie eindigt hoopvol met een vredesduif die met een takje komt aangevlogen: God hoopt op goede mensen als Noach, waardoor de aarde toch toekomst heeft. Dat schilderij staat op de voorkant van deze Gerardus. Deze gaat over de schepping van de mens. 

 

Bijbel voor beginners

Voor menige katholiek is de Bijbel een vreemd boek gebleven, ook al kom je vaak in de kerk en hoor je daaruit voorlezen… In een korte cursus van drie dinsdagavonden komen de meest gestelde vragen aan bod: wanneer is de Bijbel ontstaan en door wie geschreven? Wat is ‘waar’ en wat is ‘waar gebeurd’? Wat moeten we met het Oude Testamant, die bonte verzameling van kronieken, gedichten en gebeden, en oude verhalen, vaak vol geweld? En waarom hebben we niet één, maar vier evangelies? Onder leiding van pater Henk Erinkveld bladeren we door de Bijbel…

Op de dinsdagavonden 3, 10 en 17 oktober van 19.30 tot 21.00 uur. Kosten € 12,50 in totaal (incl koffie/thee en lees­materiaal). Graag voor 1 oktober opgeven.


NIEUW! de Sint-Benedictustocht

De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden heeft met hulp van Klooster Wittem een vernieuwde pelgrimsgids gelanceerd: een rijk geïllustreerd wandelboekje van een zevendaagse wandeling van de benedictijner abdij van Mamelis (Vaals), via de benedictijner abdij in Kornelimünster (D), naar een van de meest imposante benedictijner abdijen: Maria Laach in de Vulkaneifel. Naast een routebeschrijving en achtergrondinformatie zijn er ook bezinningsteksten opgenomen over ‘de zeven deugden’, van br Michael Weidemann, monnik van Mamelis. Het boekje is voor € 8,50 te koop in Wittem.
Pater Henk Erinkveld gaat in september de tocht met twaalf pelgrims lopen. Omdat de belangstelling groot is, volgt er in april 2024 nog een tweede groepstocht. 

Voor meer informatie en aanmeldingen: zie www.kloosterwittem.nl of bel tijdens kantooruren de kloosterreceptie (tel 043-4501741).