Gerardus Magazine 2023-6

2023-6

Redemptoristen Wereldwijd

Bohemen: geboortegrond van twee heilige redemptoristen

Lees artikel als pdf
 

De H.Clemens Maria Hofbauer, ‘tweede stichter’ van de redemptoristen, is geboren is in het huidige Tsjechië. Vorig jaar hebben we in de zomer met zes vrienden gewandeld vanuit zijn geboorteplaats Tasswitz (Tasowitze) in Bohemen, naar Wenen waar hij gestorven en begraven is. De 150 km lange pelgrimsroute was uitgezet door Elisabeth Wolfbauer, verbonden met de redemptoristen in Wenen.

 

 

 

 

Ze nodigde uit om dit jaar mee te wandelen langs de sporen van een andere heilige redemptorist uit Bohemen: Johannes Nepomuc Neumann (1811-1860). Jan Nepomuc ging als theologiestudent naar Amerika, werd daar priester en werkte onder de vele immigranten die daar een nieuw bestaan probeerden op te bouwen. Hij kwam er in contact met een redemptorist en sloot zich aan bij de congregatie. Als pastoor in Baltimore en later in  Pittsburg ontpopte hij zich als een gedreven ‘opbouwwerker’. Hij stichtte kloosters en vooral  parochiescholen, bijna 100 in getal. Tegen zijn wil werd hij in 1852 tot bisschop benoemd. Zijn grote werklust deed een aanslag op zijn gezondheid en in 1860 stierf hij op straat. Met name vanwege zijn grote verdienste voor het katholiek onderwijs in de USA werd hij in 1877 heiligverklaard. 
Samen met een Nederlandse wandelmaat ging ik in op de uitnodiging van Elisabeth en met zes pelgrims uit Wenen gingen we in juli j.l. op pad door Bohemen, Tsjechië. Startpunt was Svata Hora (Heilige Berg) in Pribrám ten zuiden van Praag, een groot Maria-oord van de redemptoristen. Na vier dagen stevig wandelen bereikten we het mooie stadje Prachatice, waar we hartelijk werden ontvangen in het geboortehuis van de heilige, door de ‘Zusters van Barmhartigheid van St.-Borromeus’. Een jaar na de dood van zijn zoon had de vader van Johann Neumann het ouderlijk huis aan deze zusters geschonken, die er later nog huizen omheen kochten en er nu o.a. een hospice in hebben ingericht. Ze waren heel blij om een redemptorist te mogen verwelkomen; want net als Tasovice is ook Prachatice nauwelijks bekend. Beide geboorteplaatsen van de twee Boheemse redemptoristen verdienen beter!


Wittem in Lissabon

“Vier je samen de H.Mis in Wittem, kom je een week later elkaar in Lissabon tegen” (Chris, links naast pater Ricky). Op de Wereldjongerendagen, van 1 tot 6 augustus j.l., waren maar liefst anderhalf miljoen jonge mensen uit heel de wereld bijeen voor een groot festival van katholieke jongeren. Pater Ricky Misi van Klooster Wittem was er ook bij. Tot zijn verrassing ontdekte hij dat hij niet de enige was uit Wittemse kringen. Onder de 500 jongeren uit Nederland was ook Chris Wouters, onze jonge organist. Op dinsdag 2 augustus was er een bijeenkomst van jongeren die waar ook ter wereld met redemptoristen verbonden zijn. Naast 300 jongeren uit buurland Spanje waren dat er ongeveer 200. Veel indruk maakte ook de grote slotviering met paus Franciscus op zondag 6 augustus. Pater Ricky heeft toegezegd dat hij in het volgende nummer van ‘Gerardus’ verslag zal doen van het hele gebeuren.


Twee Oekraïense redemptoristen nog steeds gevangen 

De redemptoristen Ivan Levytsky en Bohdan Heleta uit Berdyansk in het zuidoosten van Oekraïne zijn acht maanden geleden door Russische troepen gevangengenomen. Onlangs verklaarde de hulpbisschop van Donetsk: “Ondanks gebeden, protesten en inspanningen van de kant van de katholieke kerk is er nog steeds geen nieuws over de twee”.
In november 2022 besloten de twee priesters om bij hun gelovigen te blijven in de door Rusland bezette gebieden. Ze werden gearresteerd door de Russen, beschuldigd van het plannen van een ‘terroristische daad’. Sindsdien worden ze vastgehouden op een onbekende locatie. Kerkelijke autoriteiten zeggen informatie te hebben dat ze werden gemarteld. Een van hen heeft suikerziekte.
Grote delen van het bisdom Donetsk zijn bezet sinds het begin van de oorlog in februari 2022 en de geestelijkheid is daar verdreven. Contact met de bewoners is er nog via internet; zo kunnen zij kerkdiensten volgen.

P. Henk Erinkveld C.Ss.R.