Gerardus Magazine 2018-6

2018-6

Uit de boekenwinkel

Een frisse kijk op de actualiteit

Gestalten uit de oude kerk


Leo Meulenberg, Averbode, Prijs: € 15

 

Lei Meulenberg, oud-hoogleraar kerkgeschiedenis in Heerlen, Nijmegen en Sao Paulo, heeft weer een boeiende publicatie op zijn naam gezet. In zijn boek ‘Gestalten uit de Oude Kerk’ boort hij bronnen van inspiratie aan bij het zoeken naar oplossingen voor problemen en vragen uit onze tijd. Het boek van 120 bladzijden bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte heeft als titel ‘Een ontluikend ideaal’. Meulenberg beschrijft daarin wat kerkvaders als Ignatius van Antiochië († 110), Justinus († 165), Irenaeus van Lyon († 198), Clemens van Alexandrië († 214), Tertulianus († 221) t/m Cyprianus van Carthago († 258) ter harte ging. Allen hadden in de omstandigheden waarin zij leefden met concrete vraagstukken van doen. Lei Meulenberg laat zien hoe ze die hebben aangepakt, ieder naar eigen begaafdheid en temperament, maar allen vanuit hun begaan zijn met mensen en met het Evangelie.

Vervolgens schrijft de auteur: ‘Na de omwenteling van keizer Constantijn in het 1e kwart van de 4e eeuw, verwerft de christenheid een bevoorrechte positie’ (p.65). Daarmee begint hij de inleiding op het tweede gedeelte van zijn boek: ‘Het leven van een bonte gemeenschap’. Het behandelt belangrijke figuren uit die periode te beginnen met Basilius de Grote († 379), vervolgens Ambrosius († 397), Johannes Chrysostomus († 407), Augustinus († 430), Leo de Grote († 461) en Benedictus van Nursia († 547). De behandeling van elk van hen begint met een korte beschrijving van wat er in onze tijd aan de orde is. Zo worden de lezers attent gemaakt op de terreinen waarop de verschillende personen uit vroeger tijden nu nog bronnen van inspiratie kunnen zijn bij het nadenken over en vinden van oplossingen in zaken die christenen momenteel ter harte gaan. Van harte aanbevolen.


Ton Reijnen C.Ss.R.

 


 

Nog twee boekentips van Gerard(us)

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. De drie op deze pagina genoemde boeken kunt u telefonisch of via internet bestellen en worden gratis thuisbezorgd. Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Weg van de mens

Marja van ’t Wel en Marinus van den Berg; Prijs: € 13,95


Een schattig mooi boekje met kleurrijke schilderijtjes van illustratrice Marja van ’t Wel. Daarnaast begeleidt en helpt zij als coach mensen bij de verwerking van thema’s als: op weg gaan; aanvaarding; vrede. Samen met Marinus van den Berg, die wij kennen als auteur van vele boeken en als vaste columnist van deze Gerardus Magazine, heeft zij de teksten geschreven. In dit ‘Weg van de Mens’ vullen zij elkaar prachtig aan: beeld en taal versterken elkaar. “Wie kan loslaten in vrede, ontmoet de vreugde van het hart.”


De moed om te vergeven

Levenslessen van mijn grootvader Nelson Mandela
Ndaba Mandela, Prijs: € 20,-


Een boek van Ndaba, de kleinzoon van Nelson Mandela. Nelson Mandela nam hem, na een turbulente jeugd, op elfjarige leeftijd in huis. Ndabe bschrijft op kleurrijke wijze de verhalen uit zijn jeugd en verweeft die met de raad en wijze lessen van zijn opa. Zo laat hij ook een andere kant van Nelson Mandela zien. Het zijn lessen over onder meer veerkracht, vrede en hoop. Zij laten zien dat iedereen de kracht bezit om zichzelf en de wereld te veranderen.