Gerardus Magazine 2019-1

2019-1

REIS

We gaan weer naar Gerardus!

Een zesdaagse vlieg/busreis naar Zuid-Italië rond zijn verjaardag (13 t/m 18 oktober 2019)


In de armoedige bergstreek ten zuiden van Napels werd in 1726 Gerardo Majella geboren. Hij werd er broeder bij de redemptoristen, een toen nog kleine regionale congregatie, gesticht door zijn tijdgenoot Alfonso Maria de Liguori. Hij stierf er ook, slechts 29 jaar oud. De streekgenoten van broeder Gerardo wisten meteen dat er een heilige was gestorven, hetgeen de Kerk officieel in 1904 erkende. Materdomini, het klooster waar hij stierf, werd al gauw een pelgrimsoord.

In de 19e eeuw groeide de congregatie wereldwijd uit; Wittem werd in 1836 het eerste redemptoristenklooster in het huidige Nederland. Van hier uit trokken paters predikend rond en vertelden overal ook het verhaal van hun heilige confrater. Zo werd Gerardus Majella een bekende volksheilige en Wittem zijn nationale bedevaartsoord.


Tot in de zeventiger jaren organiseerden de redemptoristen regelmatig een pelgrimsreis naar het Land van Gerardus. Maar ‘Wittem’ had op den duur de menskracht niet meer om zoiets met regelmaat te herhalen. Het Huis voor de Pelgrim, bekend van de Limburgse Lourdesreizen, bood hulp aan bij de organisatie. Dat leidde tot een inspirerende en boeiende reis in oktober 2017, waaraan 50 mensen uit Nederland en Vlaanderen meededen. Ze kwamen thuis met enthousiaste verhalen.

Dat leidde tot plannen om het niet bij een eenmalig gebeuren te laten. We nodigen u dan ook uit om in oktober 2019 mee op pelgrimsreis te gaan. Het leven van de heiligen Alfonsus en Gerardus speelde zich af in een fascinerend mooie streek: dat staat er garant voor dat deze pelgrimsreis tegelijk ook een prachtige vakantie zal zijn! Van harte welkom om mee te gaan!

Meer weten? Vraag een gratis reisbrochure aan bij Huis voor de Pelgrim tel.nr. 0031-(0)43 3215715 of via info@huisvoordepelgrim.nl. Of neem een exemplaar mee bij de kloosterreceptie in Wittem.

p. Henk Erinkveld CSsR