Gerardus Magazine 2019-3

2019-3

UITGELEZEN

Als ik opnieuw

Met eigen woorden  - Teksten die je lief zijn  

Piet van Midden, Prijs: € 17,99

Een boek met bekende bijbelverhalen, maar helemaal opnieuw verteld. Het scheppingsverhaal bijvoorbeeld, of Kain en Abel, de ark van Noach, Jona in de walvis, enkele psalmen, maar ook – uit het Evangelie – het Onze Vader en ‘de verloren zoon’. Of de mooie ‘lofzang op de liefde’ van de apostel Paulus: ‘Als ik de liefde niet heb, ben ik niets’. In totaal heeft Piet van Midden 69 verhalen en gebeden uit het Oude en het Nieuwe Testament opnieuw vertaald en zo aangepast dat ze ook voor mensen van onze tijd goed te begrijpen zijn. Want dat is vaak een probleem met bijbelteksten, zelfs met teksten en verhalen die we mooi vinden: ze komen uit zo’n andere tijd en cultuur dan die van ons, dat ze voor ons vreemd zijn, dat we ons er niet goed in kunnen herkennen.
Piet van Midden heeft de teksten zo bewerkt dat dat vreemde voorstelbaar wordt, waardoor het hele verhaal meer gaat spreken. Hij schrijft bijvoorbeeld een aantal verhalen vanuit het gezichtspunt van de hoofdpersoon. Zijn of haar gedachten en overwegingen om iets te doen, worden genoemd waardoor het hele verhaal dichterbij komt.

Ik ken Piet van Midden nog uit de tijd dat ik theologie studeerde, inmiddels al heel wat jaren geleden. Hij was docent Hebreeuws, de taal waarin het Oude Testament geschreven is. Ik herinner me hoe hij stukken uit het Oude Testament, geschreven in het vreemde Hebreeuwse alfabet, vloeiend en vol enthousiasme voorlas. Hij vond het leuk om ons als studenten te wijzen op opvallende overeenkomsten in bijbelverhalen, bijvoorbeeld dat voor de ‘ark’ van Noach hetzelfde Hebreeuwse woord gebruikt wordt als voor het ‘biezen mandje’ waarin baby Mozes in de Nijl gezet wordt. Dat komt terug in dit boek: het verhaal over de kleine Mozes heet ‘een arkje van riet’.
Vanuit die liefde en dat enthousiasme zijn de verhalen in dit boek opnieuw verteld, zodat ze blijven leven ook voor mensen van de 21ste eeuw.



Nog twee boekentips van Gerard(us)


Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. De drie op deze pagina genoemde boeken kunt u telefonisch of via internet bestellen en worden gratis thuisbezorgd. Koop uw boeken bij Gerard, dus!



Eten met geweten

Verrassende verse vegetarische gerechten voor vier seizoenen op een bedje van vegetarische filosofie
Hein Stufkens, Arjan Houwaart, Roosje Houwaart - Prijs: € 22,50 


Dit boek bevat een flinke verzameling lekkere vegetarische recepten. Verdeeld over de vier seizoenen biedt dit boek eenvoudige en smakelijke alternatieven om zonder vlees heerlijk te koken. Daarnaast staan bij de verschillende seizoenen ook verdiepende teksten over bijv. Franciscus, Albert Einstein en Miss Piggy; over ‘de kip en het ei’, het ‘blote barbecueën’ en ‘contactproblemen’. Maar het boek wil niet opdringerig zijn of met de vinger naar niet-vegetariërs wijzen. Het wil wel mensen ‘verleiden een culinaire wandeling te maken buiten de vertrouwde paden’. Een heel smakelijke wandeling ook.




Een weg ten leven
Bezinning op de lijdensweg van Jezus
Anselm Grün en Franck Ploum - Prijs: € 19,50 


De prachtige kruisweg van Jan Toorop, te zien in de kerk van St. Bernulphus te Oosterbeek en geschilderd in 1916-1919, staat centraal in dit boek van  Anselm Grün en Franck Ploum. Daaromheen beschrijven beide heren teksten rond de 14 kruiswegstaties, de 7 kruiswoorden en de 5 wonden van Jezus. Zij belichten in dit boek deze drie bekendste tradities vanuit hun eigen invalshoek en kundigheid:  Grün benadert ze met zijn persoonlijke psychologische kijk en Ploum verbindt ze met maatschappelijke en mondiale thema’s. Het boek sluit af met de verrijzenis, want de weg van Jezus is immers ‘een weg ten leven’.


Ageeth Potma