Gerardus Magazine 2019-4

2019-4

Uitgelezen

Een nieuwe lente

Succesverhalen in de Kerk   

Uitg.: Adveniat/Halewijn - Prijs: € 14,50

De cijfers en statistieken van de landelijke onderzoeken naar kerkbetrokkenheid tonen het aan: minder kerkgangers en minder leden. De historicus, journalist en presentator Leo Fijen kijkt in zijn boek ‘Succesverhalen in de Kerk’ niet naar aantallen, maar naar nieuwe, eigentijdse vormen van gemeenschap. Die vormen bieden hoop voor de relevantie van geloof en de toekomst van de kerk.

De dertigtal verhalen die in het boekje zijn opgenomen, geven een impressie van nieuwe initiatieven uit de katholieke, protestantse en Vlaamse geloofsgemeenschappen. Het zijn tekens van een nieuwe lente voor de kerk in Nederland en Vlaanderen. Juist in deze gefragmenteerde tijd waarin de ruimte tussen overheid, markt en individu steeds leger wordt, ligt er een uitdaging voor de kerk om die ruimte met bezieling te vullen.

Mensen in deze tijd verlangen naar een verinnerlijking van hun geloof en zoeken daarbij vaak ook een geloofsgemeenschap. Kerken hebben de structuur van gemeenschap en kunnen in al hun uitingen van liturgie, sacramenten en diaconie, relevant zijn in het leven van mensen. Na beslissende ervaringen, zoals rond het begin en einde van het leven, keren relatief veel mensen immers terug tot de kerk. Dikwijls is dit het begin van een persoonlijke relatie met God en met die kerk.

Ook de redemptoristen in Gent zoeken naar een eigentijdse invulling van hun ideaal. Bij het nieuwe project van de ‘Clemenspoort’ bouwen redemptoristen, vrijwilligers en passanten mee aan een transparante gemeenschap. Door te ontmoeten, verbinden en vieren wil de Clemenspoort een teken van geloof en hoop zijn in de samenleving. Het is verheugend dat ook het succesverhaal van Gent in deze bundel van verhalen is opgenomen.

 


 

Nog twee boekentips van Gerard(us)

 

Het Verhaal getekend
Jan Haen - Prijs: € 21,95  

 

De auteur Jan Haen, opgegroeid in Zuid-Afrika, is redemptorist én kunstenaar. Hij maakte vele illustraties, schilderingen en muurschilderingen (o.a. in onze eigen Gerarduszaal). Zijn laatste project, dit boek, is de bijbel in stripverhaal: geen vrome plaatjes, maar een uitdagend en prikkelend getekend leesboek. Bedoeld om op een toegankelijke manier kennis te maken met verhalen uit de bijbel. Het bevat bekende verhalen uit het Oude Testament en in het tweede deel de meeste verhalen uit het Nieuwe Testament. Het is in eerste instantie geschreven voor jongeren, maar waarschijnlijk zullen veel volwassenen hiermee ook de kans krijgen om op een verrassende manier kennis te maken met ‘dit dikke en vaak moeilijke Boek’. En dat is mooi meegenomen.

 

De magie van het Ouder worden
Mik Hamers - Prijs: € 22,95 (inclusief CD)  

 

23 mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 57 en 100 jaar en uit alle windstreken hebben geschreven en verteld over hun ervaring met het ouder worden in het leven van alledag. De auteur Mik Hamers, socioloog en schrijfster, verzamelde 26 verhalen over levensloop, carrière, huwelijk en echt­scheiding, wel of geen kinderen, geluk en ongeluk of ziekte en dood in het leven van mensen. Tussen de regels door lezen we over liefde en over het kind-in-ons dat we altijd zijn gebleven. In het openingsgedicht horen we zelfs van Anna: ‘De jeugd komt met de jaren’. En ‘Ik weet, het is vreemd en toch: ik voel me jonger worden met de jaren’…
Op de CD staat gitaarmuziek van Hein Hendriks, een van de deelnemers.

Ad van Hattem