Gerardus Magazine 2019-7

2019-7

Uitgelezen

Rebel wordt monnik

Heilige woede

Monnik zijn, een radicale keuze

Thomas Quartier; Uitgeverij Adveniat; Prijs: € 19,95

“Kloosterleven is het meest zinloze leven dat er is. Monniken onttrekken zich echt aan alle verantwoordelijkheid”. Dat schreef Thomas Quartier in zijn dagboek na zijn eerste bezoek aan het klooster. Hij irriteerde zich mateloos aan de levensstijl van de monniken. Toch is hij zelf monnik geworden in dezelfde benedictijner abdij.
In zijn jeugdjaren leidde Quartier naar zijn zeggen een wild bestaan. Hij was een radicale wereldverbeteraar, struinde alle feesten en festivals af. Punk, gothic of metal, de muziek kon hem niet hard genoeg zijn. Nu wordt hij gegrepen door de stilte en de intimiteit van de trage gezangen in de kloosterliturgie. Langzamerhand ontdekte hij dat zijn maatschappelijke betrokkenheid ook in de abdij gestalte kon krijgen.
In het boek ‘Heilige woede’ beschrijft Thomas Quartier (1972) in een meeslepende stijl over zijn ommekeer en toetreding in het klooster. Openhartig vertelt hij over zijn noviciaat en inkleding, over zijn twijfels en zekerheden. Hij ontdekte dat zijn rebellie als een verlangen naar God  begrepen kan worden. God zoeken impliceert voor hem een volledige toewijding aan de wereld. Het gaat om een goede balans tussen actie en contemplatie.
Sleutelwoord is voor hem de radicaliteit, wat hij uitlegt als het consequent volgen van je eigen weg. Dat is in tegenspraak met het opportunisme waarin mensen maar al te gauw vervallen, bijvoorbeeld om hun ambities waar te maken. Quartier tempert zijn hyperactiviteit door zijn overgave aan het  gemeenschappelijk leven in de abdij. Radicaal engagement heiligt zijn woede om de wereld, omdat deze gericht is op de zoektocht naar God, in wie de oorsprong van het leven ligt.
Een intrigerend boek over de zielenroerselen van een hedendaagse monnik.

Op zaterdag 7 november 2019 is er van 14.30-16.30 uur een boekpresentatie en lezing door Prof. Dr. Thomas Quartier: Benedictijnse spiritualiteit als bron voor liefde. Kosten: € 10,-.
Aanmelden bij de receptie (043 450 1741) of via e-mail: info@ kloosterwittem.nl




Nog twee boekentips van Gerard(us)

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. De drie op deze pagina genoemde boeken kunt u telefonisch of via internet bestellen en worden gratis thuisbezorgd. Koop uw boeken bij Gerard, dus!



Hemelse helpers

Engelenprentjes en hun rol in dagelijks leven in Limburg

Kitty Jansen-Rompen en Frans Pluijmaekers; Prijs: € 24,90


Frans Pluijmaekers is een verwoed verzamelaar van bidprentjes, doodsprentjes en andere herdenkingsprentjes. Ruim 700.000 heeft hij er. Hierover verschenen reeds eerder drie boeken. In dit vierde boek heeft cultureel antropologe Kitty Jansen een ruime selectie gemaakt van prentjes waarop afbeeldingen van engelen staan. Zij schrijft er verhalen bij over de rol van engelen in de volksdevotie en over de rijke engelengeschiedenis.  Een zeer kleurrijk en interessant boek.


In harmonie met jezelf en anderen

Meditatie en je dagelijkse relaties
Karin Seethaler; Prijs: € 17,90   


Seethaler, sociaalpedagoge en theologe en ruim 20 jaar begeleidster van meditaties, beschrijft in dit boek het belang van meditatie in het dagdagelijkse leven. De aandacht voor jezelf en het hier en nu staat niet los van de aandacht voor de ander en de Ander. Een schat aan citaten leidt de verschillende thema’s in en aansluitend daarop volgen praktische tips/ideeën om er zelf ‘meditatief’ mee aan de slag te gaan.  Het zijn als het ware ‘contemplatieve oefeningen’, waarbij de christelijke traditie vaak het uitgangspunt is. 

Jeroen de Wit