Gerardus Magazine 2020-1

2020-1

Uitgelezen

Rouw op mijn dak

Rouw op mijn dak 


Een priester, een vader, de dood van zijn kind  
Martin Los
Prijs: € 21,00 

 

De auteur, Martin Los, is een voormalig gereformeerd predikant die zich samen met zijn vrouw en hun hele gezin in 1987 bekeerde tot het rooms-katholieke geloof.  Met pauselijke dispensatie en met toestemming van de Nederlandse bisschoppen werd Los in 1991 tot priester gewijd. En hij is nu werkzaam als pastoor in de parochie ‘Licht van Christus’ in Leidsche Rijn/Vleuten-De Meern.  

In dit aangrijpende boek schrijft hij over de grote ommekeer in zijn leven, op het moment dat hij en zijn vrouw horen dat hun dochter Rosa ernstig ziek is. Na haar overlijden gaat Los schrijven: over zijn eigen jeugd in het havenstadje Pernis, over zijn jaren als predikant en de overstap met zijn vrouw naar het katholieke geloof, over hun grote en hechte gezin met vijf kinderen en het grote verdriet wanneer blijkt dat een van hun kinderen, Rosa, levensbedreigend ziek is. 

Martin verstaat de kunst om het grote verdriet in woorden te vatten en daarmee herkenning te geven aan mensen in gelijke situaties. Ook heeft hij mij geraakt en inzicht gegeven, een spiegel voor wat door iemand heen gaat als je zulk groot verdriet meemaakt. 

“Een boek in 37 hoofdstukken, want Rosa werd 37 jaar”. Toch is het boek geen biografie, noch van Rosa, noch van de auteur. “Het is een weefsel van verhalen, ervaringen, mijmeringen, dagdromen, vragen”. 

Voor mij is het bijzondere van dit boek dat het perspectief biedt. Martin Los is niet alleen priester, maar ook vader en verweeft daarmee zijn geloof en de twijfels erbij, waardoor er een bijzondere diepgang ontstaat.  


 

Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd.
Koop uw boeken bij Gerard, dus!

 


 

Proef en zie

Een culinaire reis door de Bijbel

Margaret Feinberg; Prijs: € 24,99  

 

“Voedsel speelt een belangrijke rol als hulpmiddel om Gods goedheid in ons leven te proeven en te zien.” Dat is een citaat uit dit boek. Daarin worden recepten op basis van ingrediënten die we uit de bijbel kennen, ‘gelardeerd’ met ervaringsverhalen van de auteur (een vrouwelijke bijbel­leraar uit de Verenigde Staten) over haar reis naar Israël en met allerlei verwijzingen naar bijbelverhalen. Acht hoofd­ingrediënten worden gekoppeld aan acht thema’s, zoals bij zoete, sappige vijgen: proef en zie Gods welbehagen. 

 


 

Liefdesgeboden

Gevoel in het klooster van je leven
Thomas Quartier; Prijs: € 17,90    

 

In onze christelijke traditie werd ‘liefde’ vaak vooral gekoppeld aan wat niet mocht; liefde was vaak verbonden met strenge regels. En voor een kloosterling gold dat des te meer. Quartier wil in dit boek het tegendeel uitleggen: “In het klooster van je leven mag je niet alleen liefhebben, nee, je moet! Liefde is geen verbod, maar een gebod.”  Het is geen beschrijving van een moreel kader, noch een systematische verkenning van een complex menselijk gevoel, maar een ‘positief mozaïek’ dat ons allen dichter bij onszelf, bij de ander en bij God brengt. 

Nan Paffen-Russel