Gerardus Magazine 2020-1

2020-1

TEN SLOTTE

Mededelingen

Vieringen in Wittem

 

- Zaterdags: 19.00 uur: Kringviering van Woord en Gebed
- Zondags: Eucharistievieringen om 09.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur
Alle zondagsvieringen zijn in het vervolg in de vernieuwde kloosterkerk!

 

Door de week: 
08.00 uur: Morgengebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering.
12.00 uur op elke donderdag: Rozenkransgebed voor de vrede
18.00 uur: Vesperviering.

 

Weekend 18/19 januari: Jaarfeest van de zalige Petrus Donders. 
Weekend 25/26 januari: Internationale Gebedsweek voor de Eenheid. In de kringviering van zaterdag 19.00 uur preekt ds Harrie de Reus (Protestante Gemeente Maastricht-Heuvelland).  
Weekend 1/2 februari: Feest van de Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis) met de kaarsenzegening. Na afloop kan men de Blasiuszegen ontvangen.

 

- Kerk en kapellen zijn elke dag open van 08.00 tot na de laatste viering (door de week: 18.15 uur). 


Heringebruikname kloosterkerk 

 

Als deze Gerardus Magazine van de drukpersen rolt, zal de Wittemse kloosterkerk weer in gebruik genomen zijn. De kerk was de afgelopen maanden dicht om die klaar te maken voor de toekomst. Deze oude barokkerk is dan de enige ruimte waar zondags liturgie gevierd wordt. Door de banken te vervangen door stoelen (met armleuningen) is niet alleen het comfort, maar ook de capaciteit verhoogd van 175 tot 215 zitplaatsen. Ter hoogte van de oude communiebank is nu een altaartafel gekomen en licht en geluid zijn aanzienlijk verbeterd. Bij het ter perse gaan van dit nummer was nog niet bekend of meteen aansluitend de herinrichting kon beginnen van de Gerarduskapel tot receptie, boekwinkel en ontmoetingsruimte. We houden u op de hoogte!

 

Pelgrimeren per fiets, te voet of met de bus in 2020  

 

- Dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 juni: Vierdaagse fiets­tocht vanuit Wittem naar het 100-jarige Kruiswegpark in Roermond. Samen plm. 190 km pelgrimeren via rustige wegen in het Limburgse Geul- en Maasdal, met kleine uitstapjes naar Duitsland en België. Overnachtingen in Abdij Rolduc (Kerkrade), Groenslaperij Cornelishof (Roermond) en klooster Regina Coeli (Sittard).  Begeleiding: bedevaartpastor Nan Paffen. 
Informatiefolders liggen klaar bij de kloosterreceptie of mail naar nan.paffen@kloosterwittem.nl.
 
- Zondag 6 tot en met zaterdag 12 september: Peerke­pad. Zevendaagse wandeling (160 km) van de heilige Gerardus in Wittem naar zijn zalige medebroeder Petrus Donders in Tilburg, door het Geul- en Maasdal en door de Belgisch en Brabantse Kempen. 
Vraag de folder aan via www.peerkepad.nl of bij de begeleider van de tocht: h.erinkveld@redemptoristen.nl
- Donderdag 1 tot en met woensdag 7 oktober: met de bus naar Wenen, langs de sporen van de H.Clemens Maria Hofbauer, b.g.v. zijn 200e sterfdag. Deze eerste niet-Italiaanse redemptorist is de stadspatroon van Wenen. We bezoeken zijn geboorteplaats Tasovice (Tsjechië) en zijn graf in de kerk Maria am Gestade, maar uiteraard ook andere hoogtepunten van Wenen en ook Passau op de heenweg en Stift Melk op de terugweg. Vraag de reisbrochure aan via info@huisvoordepelgrim.nl of tel.nr 043-3215715.

 

De voor februari geplande reis naar Suriname gaat helaas niet door: eind december was het aantal aanmeldingen te gering. Degenen die we moeten teleurstellen hebben inmiddels bericht gekregen. We hopen dat in 2021 alsnog deze bijzondere bedevaart naar het land van Peerke Donders gehouden kan worden. 

We gaan ervan uit dat we in 2021 weer een vlieg/busreis naar Zuid-Italië, het Land van Sint-Alfonsuis en Sint-Gerardus kunnen organiseren.


Clemenspoort Gent (B) 

- In dit centrum van de redemptoristen aan de achterzijde van het St.Pietersstation is er elke zaterdag in de kerkzaal ‘De Parel’ om 18.30 uur een viering met het Effatakoor.
- Op vrijdag 17 januari is er om 20.00 uur een ‘vertelconcert’ door Bart Happaerts met muzikale begeleiding van Katje Vander Poorten en Daihi Rua. Zij nemen je mee met twee vluchtelingenkinderen uit Syrië en Afghanistan. Aan de hand van hun verhalen krijg je een kijkje in hun niet alledaags bestaan. 
- Voor alle activiteiten: zie www.clemenspoort.be. Of kom een kijkje nemen op 20 april! 

 

Hartelijk dank voor uw sinterklaascadeautje!

In een bijgesloten brief bij de laatste uitgave van ons magazine in 2019 vroegen wij om ‘een sinterklaascadeautje voor Gerardus’ als extra steun voor Klooster Wittem dat een nieuwe fase ingaat. We gaan weliswaar onze activiteiten concentreren in een kleiner deel van het kloostercomplex, maar: ‘Klooster Wittem vernieuwt!’ We willen pastoraal actief blijven en zelfs nieuwe initiatieven ontplooien. 
We hebben weer mogen ervaren hoeveel mensen Wittem een goed hart toedragen. Tot vlak voor Kerstmis mocht onze administratie als antwoord op onze brief maar liefst 660 giften noteren van in totaal € 17.413! En de giften komen nog steeds binnen op banknr NL78 INGB 0006 742 638 (t.n.v. Giften Klooster Wittem). Heel hartelijk dank voor alle grote en kleine gaven! 

 

We hopen ook in 2020 vele kerkgangers, pelgrims en passanten te ontvangen en ook de brede kring van onze lezers en andere betrokkenen van dienst te zijn!