Gerardus Magazine 2020-2

2020-2

Uitgelezen

Geloven in tijden van secularisatie

Onbeminde gelovigen 

Guido Vanheeswijck

230 blz. Uitgeverij Patos, 2019; Prijs: € 20,00 

 

‘Beminde gelovigen’. Daarmee werden in het verleden de kerkgangers wel aangesproken. Maar volgens Guido Vanheeswijck zijn de gelovigen van vandaag in onze samenleving niet meer bemind. Integendeel. Er is steeds meer weerstand tegen hen, tegen moslims, maar ook tegen christenen. Ze worden wel gedoogd, maar alleen zolang ze naar buiten toe niets van hun geloof tonen en er niet over praten. 
Hoe is dat zo gekomen? Daarvoor beschrijft de auteur de geschiedenis van kerk en samenleving in de laatste eeuwen. Hij heeft het dan vooral over het katholieke België, zijn eigen land. Maar ook Nederland komt aan de orde. Het is een geschiedenis die je volgens hem met verschillende brillen kunt bekijken. Kijk je met de bril van een toeschouwer, dan zie je veel oppervlakkige pracht en praal. Maar kijk je als betrokkene, dan zie je ook de oprechte spirituele bewogenheid van mensen.
Daarop geeft hij de achtergronden van het begrip ‘secularisatie’. Hij constateert dat we tegenwoordig leven in een ‘immanent frame’, d.w.z. een wereld waarin nog alleen maar waarde wordt gehecht aan wat zichtbaar en meetbaar is. Een van de weinige groepen buiten de kerk bij wie het christendom volgens de schrijver populair is, is de beweging die dat christendom een onlosmakelijk deel van de West-Europese cultuur noemt en het daarom gebruikt om vreemdelingen, vooral moslims, te weren. Maar volgens Vanheeswijck heeft dat niets te maken met de inhoud van het christelijk geloof, waarin immers de boodschap van naastenliefde belangrijk is. Gelovigen zouden zich daar volgens hem dus verre van moeten houden. 
Maar dat ‘immanent frame’. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om nog wezenlijke vragen van ons menszijn te stellen. Vragen zoals: wat is het doel van ons leven? Of: is liefde sterker dan de dood? En toch zijn dat de vragen waar het uiteindelijk om gaat. Als mensen geen handvatten meer hebben om daarover na te denken, gaat er meer verloren dan alleen een traditie. 

 


 

Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd.
Koop uw boeken bij Gerard, dus!

 


 

God zij met ons Suriname

Religie als vloek en zegen
Herman Vuijsje; Prijs: € 19,99  

 

Vuijsje, met name bekend om zijn boek ‘Pelgrim zonder God’, heeft in 1969 in Suriname als stageopdracht onderzoek gedaan naar de verscheidenheid aan godsdiensten in dit land en de betekenis daarvan voor de mensen. Nu, 50 jaar later,  gaat hij terug om te zien wat de invloed is van al die godsdiensten in het land. De titel ‘God zij met ons Suriname’ is de eerste zin van het Surinaams volkslied en geeft ook aan dat het hele leven van de Surinaamse bevolking doordrenkt is met geloof. Ongeacht de richting. Dat mensen verschillend geloven, wordt als vanzelfsprekend geaccepteerd; dat iemand niks gelooft, is onvoorstelbaar. Een bijzonder aardig hoofdstuk heeft Vuijsje gewijd aan Peerke Donders. 


Het dorp

Een geschiedenis

Wim Daniëls; Prijs: € 19,99     

 

‘Een ode aan het dorp’, zo wil Daniëls dat wij zijn boek lezen. Een boek over hoe het er in een Brabants dorp over het algemeen aan toeging zo’n 50, 60 jaar geleden. De tijd van zijn eigen jeugd, die hij in het dorp Aarle-Rixtel doorbracht. Hij ziet zichzelf dan ook als een echte dorpsjongen. Het dorp uit zijn jeugd bestaat niet meer, maar komt tot leven in de verhalen van dit boek over de smid, de boer en de kruidenier, over de zandweg en het dorpscafé, over dorpspolitiek en dorpsdrama’s.  Ook al hebben de dorpen van toen ‘een veer moeten laten, veel dorpen zijn veerkrachtig genoeg gebleken om als een ander dorp voort te leven, niet zelden tegen de stroom in’ (blz. 14). 

Ageeth Potma