Gerardus Magazine 2020-2

2020-2

Ten slotte

Berichten

Vieringen in Wittem

 

Zaterdags: 9.00 uur: Kringviering van Woord en Gebed
Zondags: Eucharistievieringen om 09.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur
Alle zondagsvieringen zijn in de vernieuwde kloosterkerk!

Door de week: 
08.00 uur: Morgengebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering.
12.00 uur op elke donderdag: Rozenkransgebed voor de vrede
18.00 uur: Vesperviering

 

In de Goede Week en met Pasen

- Palmzondag 4/5 april. In alle vieringen worden palmtakjes gezegend en uitgedeeld. Tijdens de viering van 11.00 uur zijn kinderen welkom om palmpasenstokken te maken.  
- Dinsdag 7 april, 19.00 uur: Viering van inkeer en verzoening als voorbereiding op Pasen.  
- Witte Donderdag 9 april, 19.00 uur: Herdenking van Jezus’ Laatste Avondmaal
- Goede vrijdag 10 april, 15.00 uur: Kruiswegviering
- Paaszaterdag 11 april, 19.00 uur: Familieviering rond de schepping van licht, water en de mens! Met het pasgewijde water wordt Floor gedoopt. Om 21.00 uur is er een Plechtige Paaswake.
- Paaszondag 12 april, 06.45 uur: Paasviering bij het ochtendgloren. Opening bij de opgaande zon in de kloostertuin; voortzetting in de Gerarduskapel. Na afloop welkom bij het paasontbijt in de kloosterrefter (€ 5,-; opgave vóór 8 april bij de kloosterreceptie).
Verder zijn er eucharistievieringen om 09.00, 11.00 (met Gemengd Zangkoor) en 18.00 uur.
- Paasmaandag 13 april zijn er eucharistievieringen om 09.00 en 11.00 uur; niet om 18.00 uur!

 

Kerk en kapellen zijn elke dag open van 08.00 uur tot na de laatste viering (door de week: 18.15 uur). 

Misintenties (door de week € 10,-; in het weekend € 25,-) 
kunt u opgeven bij de kloosterreceptie; liefst per email 
(info@kloosterwittem.nl) of via tel.nr. 0031 (0)43 450 1741.


Wandelen in de Goede Week 

 

Zondag 5 april: Palmtocht. Zoals de eerste christenen op Palmzondag van kerk naar kerk trokken om met palmtakken de intocht van Jezus in Jeruzalem te gedenken, zo wandelen wij 6 km rond Wittem langs kruisen en kapellen waar we overall een versierd palmtakje achterlaten. Start: 14.00 uur bij de kloosterreceptie. Kosten: € 3,50 incl. koffie/thee en paasbrood na afloop.Einde plm. 16.00 uur. 
Opgave bij nan.paffen@kloosterwittem.nl of via de receptie 043 450 1741. 
Vrijdag 10 april: Goede Vrijdagwandeling van de jubilerende SPV (25 jaar) vanuit Melick naar het jubilerende kruiswegpark (100 jaar) bij Kapel in ’t Zand te Roermond. Start: 09.00 uur: Andreaskerk te Melick, via de basiliek en priorij Thabor in Sint-Odiliënberg (12.00 uur Kruiswegviering) naar het kruiswegpark te Roermond (15.00 uur slotbezinning). Totaal 14 km, plus 4,5 km terugwandelen naar Melick. Meer informatie: www.spvlimburg.nl.
Paasnacht 12 april: wandeling van donker naar licht (14 km). Start om 03.30 uur bij de Andreaskerk te Heerlerbaan (Palestinastraat 326), via Mingersborg en Eys naar Wittem, om daar aan te sluiten bij de paasviering bij het ochtendgloren (zie hierboven). Info: www.kloosterwittem.nl.


Dag van de Pelgrim: 20 maart 2020   

 

Op vrijdag 20 maart 2020, op de dag dat de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) precies 25 jaar bestaat, organiseert Klooster Wittem met en voor de jubilerende SPV de ‘Dag van de Pelgrim’. Het ziet ernaar uit dat het ochtendprogramma (korte pelgrimswandeling en een pelgrimsmaaltijd) volgeboekt is, maar dat er nog ruimte is om aan het middagprogramma (vana 13.15 uur) mee te doen: er is dan een inleiding van TV-presentatrice Hella van der Wijst over de spiritualiteit van het pelgrimeren en pelgrims vertellen onder haar leiding over hun uiiteenlopende ervaringen. Ook is er een informatie- en ontmoetingsmarkt, waar ook andere pelgrimsorganisaties zich presenteren. Wie met informatiemateriaal aanwezig wil zijn, kan zich melden bij nan.paffen@kloosterwittem.nl.
Voor meer informatie over en aanmelding voor deze Dag van de Pelgrim kunt u terecht bij de websites www.kloosterwittem.nl en www.spvlimburg.nl


Veel belangstelling voor de lezersreis naar Gent

 

Zo’n 65 mensen hebben enthousiast gereageerd op onze uitnodiging om op maandag 20 april a.s. persoonlijk het meesterstuk ‘Lam Gods’ van de gebr. Van Eyck in ogenschouw te nemen. (Zie de vorige Gerardus, blz 10). Daarmee is het maximum bereikt van de zaalcapaciteit van De Clemenspoort (vlak bij station St.-Pieters), waar we eerst gaan lunchen en waar prof. Peter Schmidt aan de hand van dia’s een toelichting zal geven op het indrukwekkende altaarstuk in de St.-Baafskathedraal (die toelichting is ter plekke niet mogelijk). 
Voor 50 belangstellenden zal er een bus rijden vanuit Wittem via opstapplaats Urmond; de anderen komen met eigen (openbaar) vervoer naar Gent. Al deze mensen hebben inmiddels van ons een bericht gekregen met concrete gegevens, ook hoe ze zich definitief kunnen opgeven. 
Mocht u ook belangstelling hebben, maar u niet hebben aangemeld, dan kunt u dat alsnog kenbaar maken. Wellicht komen er nog plaatsen vrij; en het is voor ons een indicatie of een herhaling van het aanbod in het najaar te overwegen is. Liefst per e-mail: gerardusmagazine@kloosterwittem.nl of per brief: Klooster Wittem, Antwoordnummer 8900, 6286 AB Wittem.


Pelgrimeren in 2020  

 

Dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 juni: Vierdaagse fietstocht vanuit Wittem naar het 100-jarige Kruiswegpark in Roermond. Samen plm. 190 km pelgrimeren via rustige wegen in het Limburgse Geul- en Maasdal, met kleine uitstapjes naar Duitsland en België. Overnachtingen in Abdij Rolduc (Kerkrade), Groenslaperij Cornelishof (Roermond) en klooster Regina Carmeli (Sittard). Begeleiding: bedevaartpastor Nan Paffen. Voor meer informatie en opgave: nan.paffen@kloosterwittem.nl.

 

Zondag 6 tot en met zaterdag 12 september: Peerkepad. Zevendaagse wandeling (160 km) van de heilige Gerardus in Wittem naar zijn zalige medebroeder Petrus Donders in Tilburg, door het Geul- en Maasdal en door de Belgisch en Brabantse Kempen. 
Vraag de folder aan via www.peerkepad.nl of bij de begeleider van de tocht: h.erinkveld@redemptoristen.nl.

 

Donderdag 1 tot en met woensdag 7 oktober: met de bus naar Wenen, b.g.v. de 200e sterfdag van de eerste niet-Italiaanse redemptorist, H.Clemens Maria Hofbauer. We bezoeken de geboortestreek (Tasovice en Znojmo, Tsjechië) van de stadspatroon van Wenen, en zijn graf in de kerk Maria am Gestade. Maar uiteraard ook andere hoogtepunten van Wenen; ook Passau op de heenweg en Stift Melk op de terugweg. Vraag de reisbrochure aan via info@huisvoordepelgrim.nl of tel.nr 043 321 5715.