Gerardus Magazine 2023-8

2023-8

Lees dit eens

Een boek voor bijbelnieuwsgierigen

Lees artikel als pdf
 

Jezus waarom? 

Een ontdekkingsreis door de bijbel

Bas Ragas - Prijs: € 22,50 - Uitg. Prometheus Amsterdam hier bestellen

Het zou tragisch zijn wanneer met de ‘kerkverdamping’ ook de Bijbel uit het zicht zou verdwijnen. Ons religieus-cultureel erfgoed, doordrenkt van bijbelse personen en verhalen, zou door toekomstige generaties niet meer verstaan kunnen worden. En vooral: ik denk dat juist deze tijd snakt naar de waarden en visies die de Bijbel ons bieden.

Ik zocht voor deze rubriek naar een boek dat de Bijbel wat dichterbij kan brengen. Ik dacht even aan ‘De mooiste bijbelverhalen’ waarin de schrijfster Rosita Steenbeek een selectie maakt uit de indrukwekkende zesdelige serie ‘Het Verhaal gaat’: hervertellingen van de bijbel door ds. Nico ter Linden. Protestantse lezers die in de jeugd nog wel zijn opgegroeid met de bijbel, zullen daar baat bij hebben. Maar katholieken zijn sowieso minder vertrouwd met de Bijbel. 

Precies dat laatste hoorde ik onlangs de zanger en theaterproducent Bas Ragas (1971) zeggen in een praatprogramma op TV. Als misdienaar was hij gefascineerd door de katholieke symboliek, ‘de gouden krul aan het geloof’ zoals hij dat noemde. “Ik sloeg wel eens een Bijbel open, maar ik kwam er nooit doorheen. Want ik had geen idee waar ik moest beginnen en hoe ik al die archaïsche teksten moest lezen of begrijpen”. 

Een ommekeer kwam toen hij op een feestje dominee Ad van Nieuwpoort ontmoette, bij wie hij met deze vragen terecht kon. Ze raakten bevriend en zo ontstond een hele reeks ontmoetingen, vier jaar lang, waarin Bas – nieuwsgierig als hij was naar die Bijbel – ‘domme vragen mocht stellen’ en uit de bijbelkennis van Ad mocht putten; Door de prikkelende opmerkingen van zijn vriend werd de predikant-theoloog gedwongen met beide voeten op de grond te blijven.

Ze besluiten de gesprekken in boekvorm uit te geven en het is een verrassende vorm van bijbeluitleg geworden. In ontspannen gesprekken en mailtjes tussendoor gaan ze samen redelijk systematisch door zowel het Oude als het Nieuwe Testament; zo werd het een ‘ontdekkingsreis door de Bijbel’. Terecht schrijft Bas Ragas in zijn slotwoord: “Het is geschreven voor een breed publiek dat niet vanzelfsprekend vertrouwd is met de Bijbelse verhalen”. Zo’n boek zocht ik nou net voor deze rubriek! 

 


De koe die naar de hemel vloog

En andere joodse verhalen

Gottfrid van Eck - Prijs: € 27,99  hier bestellen

En nu weer eens iets geheel anders dan u van ons gewend bent: koeien die ten hemel varen, dansende rabbi’s, hoopvolle dieven. In deze bundel staan klassieke vertellingen vol joodse wijsheid, hoe dwaas soms ook. De verhalen gaan over verheven en alledaagse kwesties, over thema’s die ons allemaal bezighouden: rijkdom en armoede, barmhartigheid en onrecht, vreugde en verdriet. Serieus en tegelijkertijd met joodse gein stemmen de vertellingen tot nadenken, geven ze een kijkje in de mens die bol staat van tegenstrijdigheden.
De meeste van deze verhalen wortelen in de Oost-Europese ofwel jiddische traditie. Gottfrid van Eck heeft ze liefdevol vertaald en van een fijnzinnige toelichting voorzien.


De Bijbel leren lezen

Anselm Grün - Prijs: € 20,00  hier bestellen

Veel mensen vinden het lastig om de Bijbel te lezen. Hij is geschreven in zo’n andere taal, dat die moeilijk te begrijpen is. Misschien wordt je bang van de teksten, omdat er gesproken wordt over een oordeel. Of boos, vanwege de oorlogsverhalen, waarin geweld overheerst. We hebben volgens Grün de juiste bril nodig om de Bijbel te lezen. Dan zien we dat de woorden helend en bevrijdend voor ons zijn, dan worden het woorden van leven!
Anselm Grün geeft bij elk bijbelboek een introductie, die helpt om de teksten beter te begrijpen en de woorden in een ander licht te zien. Zo helpt het boek je (opnieuw) verbinding te maken met de Bijbel.

Henk Erinkveld CSsR